Reguli si masuri privind prevenirea incendiilor in anotimpul secetos

Reguli si masuri privind prevenirea incendiilor in anotimpul secetos
Reguli si masuri privind prevenirea incendiilor in anotimpul secetos

Data fiind perioada de seceta prelungita si tinand cont de numarul mare de incendii inregistrat atat la nivel national, cat si la nivelul judetului Primaria Targu-Jiu prin Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta recomanda cetatenilor respectarea catorva reguli privind prevenirea incendiilor. Cetatenii care nu respecta regulile, risca sa fie sanctionati.

In aceasta perioada a anului foarte multi proprietari procedeaza la arderea vegetatiei uscate pentru curatarea terenurilor. Pentru prevenirea incendiilor, cetatenii trebuie sa stie ca arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale: a) conditii meteorologice fara vant; b) colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata; c) executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii, si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; d) curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 metri; e) desfasurarea arderii numai pe timp de zi; f) asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; g) supravegherea permanenta a arderii; h) stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii; i) interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.

Recomandari pentru arderea corecta a resturilor vegetale
La executarea arderii vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariei cetatenesti, curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 metri nu este obligatorie. In vederea realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, cetatenii au obligatia de a solicita si de a obtine urmatoarele documente: Accept de la Agentia pentru Protectia Mediului si Permis de lucru cu focul de la primarie. Obtinerea permisului de lucru cu focul se face dupa ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agentia pentru Protectia Mediului.
Inainte de inceperea lucrarilor de incendiere a vegetatiei uscate se va transmite Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu data, intervalul orar si locul in care se intentioneaza sa se faca lucrari si se va informa Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din cadrul primariei.

Sfaturi pentru prevenirea incendiilor forestiere
In aceasta perioada a anului pompierii militari se confrunta si cu un numar mare de incendii la fondul forestier, principala cauza fiind arderile necontrolate efectuate pentru curatarea terenurilor agricole. Pentru prevenirea declansarii incendiilor de padure este necesar sa se cunoasca si sa se respecte o serie de masuri specifice de aparare impotriva incendiilor. In acest sens Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta recomanda: parcati autoturismele, amplasati corturile si suprafetele de picnic doar in locurile amenajate in acest scop; nu faceti foc decat in locuri permise, la adapost de vant, curatind terenul din jur de orice material ce se poate aprinde; nu faceti focul in caz de vant puternic si pe timp secetos; depozitati cenusa rezultata din ardere in gropi speciale, dupa ce ati stins-o cu apa; nu lasati copiii sa se joace cu focul; nu lasati niciodata focul nesupravegheat, deoarece chiar si o rafala slaba de vant ar putea modifica directia focului, indreptand flacarile spre vegetatie sau transportand scanteile incandescente la distante mai mari, in interiorul padurii; mentineti curatenia in padure: aruncati in locurile special amenajate hartiile, resturile de mancare ori sticlele, ele ar putea contribui la propagarea incendiilor in padure; nu aruncati la intamplare tigarile si chibriturilor aprinse; nu parasiti niciodata focul facut inainte de a va asigura de stingerea lui completa; in cazul unor incendii de padure care pun in pericol populatia, animalele si bunurile materiale se va apela numarul unic de urgenta 112 si se va efectua evacuarea acestora in zone sigure, realizandu-se totodata interventia pentru stingere de catre fortele specializate. Detinatorii de paduri si utilizatorii de constructii ori de instalatii si echipamente tehnologice de productie au obligatia sa conlucreze cu autoritatile administratiei publice si cu organele de specialitate ale acestora in organizarea, asigurarea, pregatirea si punerea in aplicare a planurilor de interventie in caz de incendiu.

Sanctiuni pentru nerespectarea regulilor
Cetatenii municipiului trebuie sa stie ca pentru nerespectarea masurilor de aparare impotriva incendiilor in cazul utilizarii focului deschis, risca sa fie sanctionati de catre reprezentantii I.S.U. Gorj astfel: amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei pentru neluarea tuturor masurilor pentru stingerea jarului rezultat in urma arderilor si amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru arderea miristilor, vegetatiei uscate si resturilor vegetale, fara obtinerea permisului de lucru cu foc, neluarea tuturor masurilor pe timpul arderilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati si neamenajarea corespunzatoare a locurilor unde se utilizeaza focul deschis in conditii si la distante ce favorizeaza propagarea focului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *