Jeremy Rifkin, consilierul pe probleme de mediu al UE, invita Romania sa ia parte la cea de-a Treia Revolutie Industriala. Romania are un urias potential al resurselor regenerabile si are capacitatea de a deveni independenta din punct de vedere energetic, a declarat ieri Jeremy Rifkin, presedintele Fundatiei pentru Dezvoltare Economica din SUA si consilier pe probleme de mediu pe langa Comisia Europeana.
„Hidroenergie, puterea vantului, energia geotermala, energia solara, toate aceste resurse „verzi” vor deschide calea celei de-a Treia Revolutii Industriale. Aveti foarte multe avantaje si trebuie sa incepeti sa profitati de ele”, a mai spus Rifkin, in cadrul unui discurs sustinut astazi, la Bucuresti.
„Ne apropiem de apusul erei petroliere. Pretul petrolului continua sa creasca vertiginos, iar in cateva decenii vor atinge un maximum de consum al combustibililor fosili”, a avertizat el, aratand ca uriasele emisii de carbon ameninta climatul si compozitia chimica a planetei.
Intrebat ce risca Romania daca nu investeste in resursele regenerabile, expertul american si-a exprimat convingerea ca toate companiile romanesti vor face acest lucru, confruntate cu pretul tot mai mare al petrolului.
„Centralele pe carbune nu mai sunt o solutie si nici cele nucleare. In primul rand, Romania nu dispune de suficienta apa pentru a raci reactoare suplimentare, iar in situatii dificile, precum seceta de anul trecut, problema se va adAnci”, a explicat acesta, aratand ca, spre exemplu, Franta isi foloseste 40% din resursele de apa numai in acest scop.
„Aveti in schimb resurse importante de energie eoliana, solara, termala, hidrologica, ansamblu al carui potential inca nu a fost explorat”.
Retele energetice inteligente
Potrivit lui Rifkin, noile tehnologii care au facut posibila aparitia Internetului pot fi folosite la reconfigurarea marilor retele de energie astfel incat acestea sa stocheze si sa redistribuie energie „verde” produsa de cladiri individuale.
„In circa 25 de ani, milioane de oameni vor putea colecta si produce local energie regenerabila. Casele, birourile, fabricile sau chiar vehiculele vor putea stoca aceasta energie sub forma de hidrogen si o pot vinde prin intermediul unei retele „inteligente” in intreg spatiul UE”.
Rifkin a dat ca exemplu proiectul Casa Grande Plant din SUA – un complex imobiliar care-si produce propria energie folosind resurse regenerabile si obtine chiar un surplus energetic pe care il poate valorifica.
„Daca se poate in SUA, de ce Bucurestiul n-ar putea face la fel?”, a mai spus el. „Deschideti usa celei de-a treia revolutii industriale si asigurati-va ca lasati ceva mostenire generatiilor urmatoare”, a incheiat cu un sfat expertul american, la finalul conferintei.
O somitate in materie de modele economice si problema incalzirii globale, Jeremy Rifkin a ratat ocazia de a cunoaste oficialitatile din Romania. Desi isi anuntasera participarea la eveniment, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, primarul Bucurestiului, Adriean Videanu si cei doi candidati la primaria Capitalei, Vasile Blaga si Sorin Oprescu, nu au mai onorat cu prezenta.
Sursa: Evenimentul Zilei