Chiliman i-a facut cadou lui Cristi Borcea, ilegal, peste o jumatate de hectar din Parcul Herastrau

Desi se declara un luptator impotriva „rechinilor imobiliari”, primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, a incheiat de-a lungul mandatului sau o serie de contracte de vanzare-cumparare in urma carora diversi „baieti destepti” au primit drept cadou mii de metri patrati de terenuri situate in zone exclusiviste, precum Parcul Herastrau. Astazi, „Curentul” va prezinta o noua ilegalitate imobiliara parafata de Andrei Chiliman, in urma careia un sereleu in spatele caruia se regaseste actualul presedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, Cristian Borcea, s-a pricopsit cu peste 5.000 de metri patrati de teren in Parcul Herastrau.

Constienti de potentialul imobiliar al Parcului Herastrau, o serie de baieti destepti a reusit inainte de anul 2000 sa acapareze majoritatea WC-urilor publice situate in Parcul Herastrau. Desi ilegal, respectivele WC-uri au fost transformate in restaurante, pentru ca in final locatiile sa fie vandute de primarul Andrei Chiliman pe mai nimic. Afacerea, doar in aparenta legala, a permis „rechinilor imobiliari” sa primeasca – pe langa WC-urile transformate ilegal in „spatiile comerciale” – impresionante suprafete de teren in Parcul Herastrau, pe care urmau sa se dezvolte diverse proiecte imobiliare extrem de profitabile. „Curentul” v-a prezentat recent cateva exemple concrete privind afacerile imobiliare ilegale parafate de Andrei Chiliman in Parcul Herastrau, in beneficiul unor „rechini imobiliari”. Astazi va vom prezenta un alt tun imobiliar parafat de Andrei Chiliman, care dovedeste cum administratia locala din sectorul 1 a iesit din tipare, din caracteristicile ei uzuale, dar mai ales legale.
In anul 1999, Administratia Parcurilor si Gradinilor a incheiat cu Total Forest SRL, administrata de Alexandru Codrea, un contract (2590/09.06.1999) (facsimil 1) privind „procurarea folosintei WC-ului public din Parcul Herastrau Nou” (n.r. – in suprafata de 60 mp si 200 mp de teren), situat in Soseaua Nordului 7-9, pentru o perioada de cinci ani. La doar trei luni de la semnarea respectivului contract de inchiriere, SC Total Forest SRL a incheiat cu Administratia Parcurilor si Gradinilor (APG) un act aditional prin care perioada de inchiriere a WC-ului a fost majorata la 20 de ani. Dupa cum prevedea contractul respectiv, Total Forest SRL era obligata sa foloseasca bunul inchiriat dupa destinatia care rezulta din contract. Mai mult, conform Hotararii Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) 149/20.07.2001 privind „reabilitarea toaletelor publice existente pe teritoriul Municipiului Bucuresti, administratorii toaletelor publice care aveau incheiate contracte de inchiriere si care au schimbat destinatia toaletei aveau obligatia de a le reda destinatia initiala pana la 31.12.2001, in caz contrar contractele lor urmand a fi reziliate. Mai mult, conform art.10 din Anexa 1 la Hotararea CGMB nr. 160/01.06.2000, era interzisa transformarea constructiilor definitive aflate in parcuri sau pe trotuare (de tip WC-uri publice) in constructii provizorii sau definitive cu alta destinatie. Ceea ce in cazul de fata nu s-a intamplat, pe locul respectiv fiind ridicat un restaurant de lux.

Cristi Borcea, regele bideurilor

Dar sa revenim la contractul nr. 2590/09.06.1999 prin care Total Forest a intrat in posesia unui WC din Parcul Herastrau. In 25.05.2004, Total Forest SRL a adus la cunostinta APG ca s-a decis divizarea partiala a societatii prin transmiterea unei parti din patrimoniul sau catre alte doua societati comerciale. Ca urmare a acestei manevre, contractul de inchiriere nr. 2590/09.06.1999 a fost preluat de Total Development SRL, companie care la momentul respectiv nu exista, fiind infiintata abia in 2.06.2004, dar care avea deja sediul social in Sos. Nordului 7-9. Cum a fost posibil ca nimeni sa nu observe acest lucru? Explicatia e una singura: „omisiunea” a fost posibila deoarece societatea care prelua contractul de inchirere avea in spate „baieti destepti”. Mai precis, pe Cristian Borcea – presedintele executiv al clubului de fotbal FC Dinamo (26,67%), pe sotia acestuia, Borcea Mihaela Mariana (23,33%) si o familie de cetateni sarbi, Slobodan si Jasmina Lazic (care detin 26,67%, respectiv 23,33% din capitalul social de 300 RON al societatii care are ca obiect de activitate „Restaurante”).
De ce a preluat Borcea respectivul contract? Explicatia e simpla. Profitand de faptul ca Andrei Chiliman a fost imputernicit in baza HCGMB 234/04.09.2003 sa semneze in numele Municipiului Bucuresti si in baza Legii 550/2002 contractele de vanzare-cumparare ale unor spatii comerciale care se aflau pe raza teritoriala a sectorului 1, si cunoscand apetitul edilului liberal de a include ilegal WC-urile pe lista spatiilor comerciale si chiar a monumentelor istorice, Borcea s-a gandit sa preia WC-ul de la Total Forest SRL pentru a ridica in locul respectiv (chiar langa gardul Parcului Herastrau, la iesirea spre bulevardul Aviatorilor, peste drum de zona Bordei) un hotel de lux. Deocamdata, proiectul imobiliar visat de Borcea a stagnat, deoarece ar fi nevoie de defrisari in zona si, mai mult, Total Development SRL a intrat in executare silita din cauza ca a inregistrat obligatii restante atat la bugetul de stat, cat si la bugetul consolidat al statului. Cu toate acestea, daca Andrei Chiliman va mai prinde un mandat, este foarte posibil ca proiectul imobiliar gandit de Borcea sa prinda contur. Mai ales ca intre cei doi exista… antecedente imobiliare.

Chiliman fenteaza, Borcea incaseaza

In afara contractului de inchiriere a WC-ului din Parcul Herastrau, Total Forest, reprezentata de Alexandru Codrea, a mai reusit in 2000 sa semneze cu APG un al doilea contract de inchiriere a unui „spatiu comercial” si a unei suprafete de jumatate de hectar de teren din Parcul Herastrau. Conform documentelor oficiale, la 26.05.2000, Total Forest SRL a semnat cu APG contractul nr. 4117 (facsimil 2) care avea ca obiect procurarea folosintei pe o perioada de 20 de ani (!!!) a unui fost atelier de tamplarie al APG, situat in Parcul Herastrau, imobil care insa la acel moment nu exista. La pachet cu ruina, Total Forest SRL a mai primit preluarea folosintei, tot pentru 20 de ani (!!!), si a unui teren in suprafata de peste 5.000 mp in Parcul Herastrau (tot in Sos. Nordului 7-9).
In mai 2004, cand Total Forest SRL s-a divizat partial, contractul 4117/26.05.2000 a fost preluat de Total Investment Solutions SRL, companie infiintata la 02.06.2004 (culmea!). Va veti intreba daca intre Total Development SRL si Total Investment Solutions exista vreo legatura. Raspunsul este afirmativ. Cele doua companii au aceiasi asociati: Cristian Borcea – presedintele executiv al clubului de fotbal FC Dinamo (26,67%), pe sotia acestuia, Borcea Mihaela Mariana (23,33%) si o familie de cetateni sarbi, Slobodan si Jasmina Lazic (care detin 26,67%, respectiv 23,33%), acelasi capital scial (300 RON) si acelasi sediu (Sos. Nordului 7-9).
Daca in afacerea cu WC-ul, Borcea a stangnat, in acest caz el se poate considera implinit gratie generozitatii lui Chiliman. Astfel, la nici un an de la preluarea contractului 4117/26.05.2000 de catre Total Investement Solutions SRL, profitand de prevederile HCGMB 234/04.09.2003 care-i permiteau sa semneze contractele de vanzare-cumparare ale unor spatii comerciale aflate pe raza sectorului 1, Andrei Chiliman a decis sa includa ilegal pe lista spatiilor comerciale si ruina preluata de Cristian Borcea de la Total Forest SRL. Astfel, fara a-i pasa ca Legea 550/2002 ce permitea vanzarea spatiilor comerciale proprietate privata a statului si aflate in administrarea consiliilor locale stipula clar la articolul 4, litera c), ce se intelege prin notiunea de „spatiu comercial” („spatiul destinat actelor si faptelor de comert, astfel cum sunt definite la art. 3 din Codul comercial”), Chiliman a incheiat la data de 30.08.2005 un contract de vanzare-cumparare cu Total Investment Solution SR (autentificat la notarul public Ruxandra Cocea sub nr. 2361), al carui obiect a fost vanzarea „spatiului comercial” in suprafata de 827,13 mp., situat in Sos. Nordului 7-9, contra sumei de 17.723,5 RON (echivalent a 5.000 euro) platibila pe o perioada de trei ani (facsimil 3).
In plus, in afara ruinei incluse ilegal de Chiliman pe lista spatiilor comerciale, edilul liberal a oferit companiei lui Cristian Borcea dreptul de a concesiona si o suprafata totala de 5.831,77 mp. (n.r. – 827,13 mp de teren aflat sub constructie si 5.004,64 mp de teren aferent spatii verzi aflat in proprietatea domeniului public). Culmea este ca in contractul semnat de Chiliman, exista o precizare care atesta ilegalitatea comisa de edilul liberal atunci cand a ridicat o ruina la rangul de spatiu comercial: „spatiul comercial situat in Sos. Nordului 7-9 (…), compus din constructie in suprafata construita de 827,13 mp (…) degradat 100% conform cadastru nr. 903/6”. Insa pana acum nimeni nu a dorit sa sesizeze acest lucru. Potrivit unor surse confidentiale, profitand de contractul-cadou primit de la filantropul Andrei Chiliman, Borcea intentioneaza sa construiasca, in cazul in care edilul liberal va mai prinde un mandat, un hotel de lux. Comentariile sunt de prisos.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *