Energie la tot pasul

0
331

Britanicii vor sa instaleze in podelele magazinelor si in locurile publice sisteme care sa converteasca in electricitate pasii trecatorilor.

Cea mai noua sursa de energie „durabila” si nepoluanta se afla, literalmente, la picioarele noastre: oamenii de stiinta britanici cauta sa instaleze minigeneratoare in podelele supermagazinelor si altor locuri publice aglomerate.

Potrivit cotidianului „The Times”, noile generatoare, actionate de pasii celor care trec pe deasupra lor, au potentialul de a alimenta cel putin sistemele de iluminat ale cladirilor in care sunt instalate. Tehnologia utilizata este relativ simpla: greutatea trecatorilor comprima o serie de panouri hidraulice incorporate in podele, lichidul din acestea fiind impins prin miniturbine care actioneaza dinamuri. Dinamurile genereaza electricitate, care apoi este inmagazinata in acumulatori.

O tehnologie cu potential

Inginerii care au simulat efectele acestei tehnologii in statia de metrou Victoria, din centrul Londrei, au calculat ca un trafic de 34.000 de persoane pe ora poate alimenta nu mai putin de 6.500 de becuri obisnuite, cu incandescenta.

David Webb, un specialist al firmei Scott Wilson, care se afla in negocieri cu autoritatile feroviare si mai multe supermagazine din Marea Britanie pe tema instalarii acestor dispozitive, spune ca potentialul tehnologiei nu este deloc neglijabil.

„Putem sa facem ceva cu adevarat util cu aceasta energie”, subliniaza Webb. In afara de podele, adauga el, noile generatoare pot fi instalate si sub sinele de cale ferata sau pe podurile rutiere, pentru a exploata o parte din energia trenurilor si autovehiculelor care altfel se pierde.

Inspirati de armata americana

Unul dintre primele locuri publice in care va fi instalata noua tehnologie va fi probabil Turnul Spinnaker, o platforma turistica inalta de 170 de metri, din Portsmouth. Minigeneratoarele vor fi montate sub suprafata treptelor pe care turistii urca in turn. Webb spune ca s-a gandit sa exploateze, la o scara mai mare, insasi miscarea de balans a turnului. „Toate cladirile se balanseaza, dar cele foarte inalte, sau structuri precum releele de televiziune, sunt mult mai atragatoare din acest punct de vedere, deoarece miscarile lor sunt mai ample”.

Tehnologia are la baza minigeneratoarele incorporabile in bocanci, testate de armata americana. Acestea au fost adaptate si integrate in prototipuri care functioneaza deja in incinta companiei The Facility, cu sediul la Londra.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.