Rezervatie de 1,3 mld. lei in Fondul de Mediu

Rezervatie de 1,3 mld. lei in Fondul de Mediu
Rezervatie de 1,3 mld. lei in Fondul de Mediu

Suma reprezinta excedentul din anii precedenti a carui folosire nu este permisa de Ministerul Finantelor
Banii sunt stransi, in parte, din taxa de poluare, pe care Guvernul a stabilit sa o plateasca esalonat celor care si-au castigat acest drept in instanta
Pe de alta parte, AFM are programate impaduriri ale terenurilor degradate de doar 145 mil. lei

In ciuda tuturor controverselor privind taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, indiferent cum
s-a numit aceasta – taxa auto, de prima inmatriculare, de poluare si, mai nou, timbrul de mediu -, si a extrem de numeroaselor decizii definitive si irevocabile de restituire a acestora, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) estimeaza si in acest an ca va incasa nu mai putin de 540 mil. lei din timbrul de mediu, majorand substantial sumele pe care le are de returnat celor care si-au castigat acest drept in instanta. Astfel, nivelul restituirilor ar putea atinge valoarea de aproximativ 1,9 miliarde lei, in cazul in care toti cei care au „cotizat” in perioada ianuarie 2012 – decembrie 2014 ar chema AFM in judecata.
Aceasta suma uriasa ar putea fi insa restituita fara nicio problema, in cazul in care AFM si-ar putea folosi excedentul bugetar de 1,3 mld. lei din anii precedenti, fara a mai fi nevoie de esalonarea pe cinci ani stabilita de Guvern.
Numai ca, in Hotararea nr. 128 din 26 februarie 2014 pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2014 al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu se stipuleaza clar ca „suma de 1.298.526 mii lei, reprezentand excedent din anii precedenti, nu poate fi utilizata pentru acoperirea cheltuielilor in conditiile nerealizarii integrale a veniturilor totale prevazute a se incasa in anul 2014”.
Surse oficiale au explicat pentru Curierul National ca excedentul bugetar este colectat in fiecare an de Ministerul Finantelor, care nu permite institutiilor care il realizeaza folosirea lui.
Potrivit Bugetului de venituri si cheltuieli al AFM pe anul curent, institutia estimeaza ca va inregistra venituri totale de 852.485.000 lei, din care 540 mil. lei din timbrul de mediu pentru autovehicule si 255.468.000 lei din alte impozite si taxe.
Avand in vedere ca in perioada ianuarie 2012 – decembrie 2013, AFM a incasat din taxa auto suma de 1,34 mld. lei, in cazul in care toate persoanele care si-au inmatriculat masini in aceasta perioada, plus cele care s-ar inmatricula in acest an, ar chema AFM in instanta, Administratia ar avea de restituit nu mai putin de 1,9 mld. lei…

In doi ani, AFM a restituit peste doua treimi din incasari

Conform datelor furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) la cererea Curierului National, sumele pe care aceasta le-a rambursat in ultimii doi ani reprezinta peste doua treimi din totalul incasarilor din taxa auto din anii 2012 si 2013. „In anul 2012 valoarea incasarilor la Fondul pentru mediu reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule a fost de 608.937.298,04 lei, iar valoarea restituirilor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule a fost de 360.669.691,82 lei. Incepand cu 15 martie 2013, Guvernul Romaniei a inlocuit taxa pe poluare pentru autovehicule cu timbrul de mediu care a fost aprobat prin O.U.G. nr. 9/2013. In perioada ianuarie – decembrie 2013, valoarea incasarilor la Fondul pentru mediu reprezentand timbrul de mediu a fost de 732.325.750,22 lei, iar valoarea restituirilor reprezentand timbrul de mediu a fost de 570.276.616,04 lei”, a informat AFM la cererea Curierului National.
Un simplu calcul arata ca, din suma de 1,34 miliarde lei, statul a inapoiat celor care detin decizii judecatoresti aproape 931 milioane lei, ceea ce reprezinta 69,4% din sumele incasate.
Aceste plati deja efectuate de AFM reprezinta insa foarte putin fata de sumele pe care statul roman le are de rambursat celor care si-au inmatriculat masinile si au cerut in instanta restituirea banilor retinuti ilegal.
In luna aprilie a anului trecut, premierul Victor Ponta anunta intr-un document remis presei ca statul roman are de restituit 900 mil. euro (4,05 miliarde lei, calculat la un curs de schimb de 4,5 lei/euro) pentru taxa auto, dupa ce, in luna ianuarie 2013, Ministerul Finantelor anuntase la cererea Curierului National ca are de restituit 600 milioane de lei pana la acea data…
Si sumele de rambursat cresc considerabil avand in vedere ca, pe rolul instantelor de judecata se afla mii de astfel de procese, AFM fiind instiintata bisaptamanal cu privire la platile pe care le are de efectuat.

AFM colecteaza 29 mil. lei din taxa pe punga

In ceea ce priveste celelalte taxe si impozite care contribuie la veniturile AFM, mentionam contributia de 3% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor metalice feroase si neferoase – care se ridica la 103,7 mil. lei, din cei 2 lei/kg datorati de operatorii economici care introduc pe piata nationala bunuri ambalate colectandu-se alte 17,2 mil. lei, din contributia de 2% din veniturile realizate din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase alte 51 mil. lei, iar din ecotaxa, in valoare de 0,1 lei/buc. aplicata pungilor si sacoselor pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat alte 29,1 mil. lei.
In tot acest timp, pentru impadurirea terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor, Afm a estimat ca va cheltui doar 145 mil. lei, din care 105 mil. lei provin din credite de angajament si 40 mil. lei din credite bugetare.

Taxa auto incalca legislatia UE

Considerata rand pe rand discriminatorie sau ca incalca dreptul la libera circulatie a marfurilor in interiorul Uniunii, taxa a fost periodic modificata, ajungandu-se la actuala varianta aberanta de a fi perceputa si pentru autoturismele second-hand achizitionate inainte de anul 2007 si pentru care nu s-a platit niciun fel de taxa la prima inmatriculare.
Altfel spus, desi se straduiesc din rasputeri sa gaseasca o modalitate de calcul care sa impace dorinta autoritatilor de a incasa cat mai multi bani la buget si sa evite reprosurile pe care le-au facut instantele europene de-a lungul timpului, autoritatile de la Bucuresti par sa nu gaseasca calea de mijloc.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a avertizat in numeroase randuri Romania ca taxa auto este discriminatorie, cerand legiuitorilor sa indrepte lucrurile. Ultima astfel de situatie a avut loc saptamana trecuta, cand CJUE s-a pronuntat in cauzele conexate C-97/13 si C-214/13, avand ca obiect cereri de decizie preliminara formulate de Tribunalul Sibiu si de Curtea de Apel Bucuresti privind returnarea taxei de poluare.
Ca si in alte situatii anterioare, CJUE a constatat ca taxa de poluare contravine Articolului 110 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene, decizia instantei europene fiind obligatorie si se aplica tuturor litigiilor aflate pe fond. „Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala”, a stabilit CJUE.

Documente necesare pentru restituirea taxelor de catre AFM

Persoanele care au dobandit dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule / taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule / timbrul de mediu pentru autovehicule, in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care s-a dispus ca numai Administratia Fondului pentru Mediu sa restituie sumele respective trebuie sa depuna la AFM urmatoarele documente:
1. Cererea conform modelului din Anexa nr. 3 la Ordinul 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile;
2. Hotararea judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, in original;
3. Act identitate pentru persoana fizica/certificatul de inregistrare pentru persoane juridice, in copie;
4. Documentul de plata cu care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule, in copie;
5. Carte de identitate a autovehiculului sau Decizia de calcul a taxei poluare pentru autovehicule, in copie;
6. Extras de cont din care sa reiasa contul IBAN in care se vor vira sumele de restituit, in copie (la persoanele fizice in cazul in care contul nu apartine titularului hotararii judecatoresti, atunci va trebui sa depuneti si actul de identitate al persoanei care detine contul IBAN inscris in cerere, in copie);
7. Telefon de contact, de preferat mobil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *