Comisia Europeana a dat joi Romaniei un ultim avertisment in privinta unui caz de incalcare a legislatiei UE in domeniul evaluarilor impactului de mediu, informeaza Agerpres. Plangerea priveste constructia ilegala a unei instalatii care ar urma sa fabrice 60.000 de tone de formaldehida pe an. Decizia initiala de demolare a fost anulata ulterior in instanta. Nu au fost luate masuri corespunzatoare de sanctionare a operatorului si nici de asigurare a aplicarii practice a legislatiei UE.
In 2007, in Romania s-a construit o fabrica de formaldehida fara autorizatie inainte de realizarea unei evaluari a impactului de mediu. Initial, autoritatile romane au emis o decizie de demolare a fabricii, insa ulterior o judecatorie locala a anulat aceasta decizie. Comisiei nu i s-a adus la cunostinta aplicarea niciunei sanctiuni asupra operatorului economic. Daca nu se iau masuri corespunzatoare in urma celui de-al doilea avertisment, Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie.
Romania a incalcat mai multe texte de referinta ale legislatiei de mediu a UE, inclusiv Directiva privind impactul asupra mediului si Directiva Seveso, al carei scop este prevenirea pericolelor de producere a unor accidente majore care implica substante chimice periculoase. Primul avertisment scris a fost trimis in octombrie 2009 si Romania si-a prezentat observatiile in noiembrie. Deoarece in raspunsul sau Romania nu a reusit sa elimine indoielile cu privire la incalcarea legislatiei in materie, Comisia considera ca acesta este nesatisfacator si lanseaza un al doilea avertisment care reprezinta totodata ultimul demers inainte de sesizarea Curtii Europene de Justitie.
Daca tara noastra va fi condamnata definitiv de CEJ, va fi sanctionata financiar.
Sursa: TVR