Romania ar putea da 480000 euro pentru un registru national integrat al speciilor, conform cererii UE

Ministerul Finantelor Publice va atribui in 21 august un contract de asistenta pentru stabilirea Registrului National Integrat al speciilor de flora, fauna salbatica si al habitatelor naturale de interes comunitar din Romania, conform cerintelor UE, potrivit anuntului de intentie publicat miercuri.natura 2000

Valoarea estimata fara TVA a contractului, care face parte dintr-un program finantat din fonduri UE, este de 480.000 euro, se mai arata in anuntul de pe sistemul electronic de achizitii publice.

„Contractul are ca obiectiv intarirea capacitatii administrative, pentru conformarea cu obligatiile de raportare UE, printr-un management adecvat al datelor/informatiilor despre speciile de flora si fauna salbatica si habitatele naturale de interes comunitar din Romania”, se mai precizeaza in anunt.

Romania trebuie sa se conformeze directivelor europene privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice, transpuse in legislatia nationala.

Instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii in statele membre este „Natura 2000”, care reprezinta o retea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante si animale, respectiv habitate importante trebuie protejate.

Coalitia ONG Natura 2000 Romania a atras de mai multe ori atentia ca amanarea punerii in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) a dus la gestionarea necorespunzatoare a multor situri protejate, iar faptul ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile ar putea atrage sanctiuni de la UE.

In Romania, ariile protejate insumeaza 4,26 milioane hectare, respectiv 17,87% din suprafata terestra a tarii, faptul ce a determinat Comisia Europeana sa dea Romaniei calificativele „insuficient moderat si insuficient major” pentru dezinteresul aratat unor specii si habitate de interes comunitar si ar putea sa declanseze, in consecinta, procedura de incalcare a Tratatului de aderare pe Directivele Pasari si Habitate.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *