Romania asteapta un miliard de euro de la UE pentru protectia mediului

Autoritatile locale vor invata cum sa cheltuiasca milioane de euro, dintr-un film de trei ore trimis de la Centru

Comisia Europeana ar putea aproba, pana la sfarsitul acestui an, 15 proiecte in domeniul protectiei mediului in valoare de circa un miliard de euro, a anuntat ieri seful Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului, Adrian Ciocanea. „Avem 15 proiecte majore in domeniul mediului: zece in domeniul apei si cinci in domeniul deseurilor, care insumeaza aproximativ un miliard de euro. Aceste proiecte sunt aprobate in circa trei luni de la depunere, astfel ca, pana la sfarsitul anului, am putea avea acceptul pentru proiecte de un miliard de euro”, a spus Ciocanea.

Secretarul de stat a detaliat explicand ca in cazul fondurilor UE destinate Romaniei pe Axa 2, care se refera la imbunatatirea mediului si a zonelor rurale, sunt in pregatire 54 de proiecte, in valoare de 740 de milioane de euro. In ceea ce priveste dezvoltarea mediului de afaceri regional si local au fost depuse 14 proiecte, cu o valoare totala de 116 milioane de euro, iar pentru dezvoltare durabila si turism au fost pregatite 29 de proiecte, pentru care sunt solicitate fonduri de 248 de milioane de euro. Desi vestile sunt bune, seful DAE a lasat sa de inteleaga ca autoritatile locale sunt inca destul de slab pregatite pentru a accesa banii europeni, in conditiile in care fiecare localitate din Romania ar putea cheltui fonduri de aproximativ cinci milioane de euro, in perioada 2007-2013.

In consecinta, Departamentul a pus la punct un CD informativ, pe care il va transmite primariilor din toata tara. Acesta cuprinde un film de trei ore, dar si texte cu informatii despre accesarea fondurilor UE. „In campaniile clasice de informare reprezentatii autoritatilor publice locale vin cu greu si dupa ce stau 3-4 ore pleaca cu informatii insuficiente. Filmul de trei ore cuprinde informatii prezentate si explicate de sefii agentiilor de implementare a programelor operationale, iar documentele text cuprind de asemenea toate informatiile necesare”, a declarat Ciocanea.

Primariile cu „cazier”, excluse de la accesarea altor fonduri

Chiar daca fondurile europene sunt destul de consistente, unele autoritati locale s-ar putea confrunta cu o serie de surprize.

Exista posibilitatea ca institutiile care au contractat proiecte finantate din fondurile comunitare preaderare, dar nu au finalizat investitiile, sa fie excluse de la accesarea baniilor UE postaderare, a lasat de inteles secretarul de stat Adrian Ciocanea.

„Sunt primari care nu au finalizat proiectele, pentru ca nu au putut sa asigure finantarea. Fondurile se deruleaza pe sistemul de rambursare, astfel ca este nevoie ca mai intai sa ai banii, pentru a face proiectul, si apoi sumele sunt rambursate. Unii primari au crezut ca au bani si nu i-au avut, iar in privinta apelului la credite sunt destul de reticenti. De asemenea, o serie de cheltuieli nu erau eligibile ca rambursabile”, a explicat oficialul.

Doar asociatiile vor primi bani pentru sectorul legume-fructe

Spre exemplu, producatorii romani de legume-fructe vor accesa mai greu sumele destinate acestui sector din cauza reticentei agricultorilor de a se asocia, a declarat Ciocanea. „Producatorii primesc un sprijin mai mare daca se asociaza, ceea ce este cu risc pentru Romania, pentru ca asociatii se fac foarte greu. Din cauza lipsei apetentei pentru asocieri, fondurile vor veni mai greu”, a avertizat seful DAE. El a mentionat ca exista o serie de modificari ale Politicii Agricole Comunitare (PAC) care sunt in discutie la nivel european si care ar afecta producatorii romani.

„Se discuta despre cresterea sprijinului acordat de la bugetele nationale in cadrul PAC, ceea ce nu ar conveni Romaniei. De asemenea, se discuta eliminarea mecanismelor de interventie pe piata cerealelor si eliminarea sistemului de cote de lapte, pana in 2015. Totodata, ar putea fi majorata suprafata maxima a unei ferme care poate fi sprijinita prin PAC”, a relevat oficialul. (M.T.)

Citeste articolul Romania asteapta un miliard de euro de la UE pentru protectia mediului integral in Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *