Romania este pe locul 13 in Europa in privinta resurselor de apa

  0
  440
  Clasamentul tarilor cu cel mai mare consum de resurse
  Romania este pe locul 13 in Europa in privinta resurselor de apa

  Romania sta destul de bine in ceea ce priveste energia hidro, iar din punct de vedere al resurselor de apa tara noastra se claseaza pe locul 13 in Europa, a declarat, joi (28 aprilie) , in cadrul unei conferinte de specialitate, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
  „In ceea ce priveste apa, Romania sta destul de bine la energia hidro. Nu este nevoie sa construiesti baraje mari, ci microhidrocentrale care nu impieteaza asupra mediului. Daca vorbim despre irigatii, Romania are un sistem partial distrus, vandut din 1990 incoace. Resursele de apa din Romania claseaza tara noastra pe locul 13 in Europa. Deci, se poate spune ca nu stam foarte rau”, a afirmat Borbely.
  Potrivit celei mai noi statistici intocmite de catre Administratia Nationala „Apele Romane” /ANAR/, Romania se situeaza intre tarile cu o acoperire de nivel mediu in Europa, din punct de vedere al populatiei care beneficiaza de apa potabila din reteaua publica.
  Astfel, la nivelul anului 2010, cerinta de apa din Romania a scazut cu 12 miliarde metri cubi fata de anul 1990, de la 20,5 miliarde mc la 8,45 miliarde mc de apa, in timp ce volumul de apa solicitat de catre agentii economici este, in 2011, de 7,7 miliarde miliarde cubi, in scadere fata de anul anterior si de aproape trei ori mai mica decat cea inregistrata la nivelul anului 1990.
  In cazul cererii agentilor economici, comparativ cu anul 1990, se observa doua scaderi dramatice ale cerintei de apa, prima in intervalul 1990-1999, cand cerinta de apa pentru cele trei categorii a scazut de la 20,4 mld mc de apa, cat era in anul 1990, la 11,74 miliarde mc de apa, cat era in anul 2000, iar in a doua, in intervalul 2001-2010, cand cerinta de apa a ajuns, in anul 2010, la 8,45 miliarde mc de apa, fata de cat era in anul 2000.
  In functie de categoriile solicitante, cea mai mare cerere vine din partea industriei (67,02% din total), urmata de agricultura (17,14%) si populatie (15,8%).
  Totusi, 11% dintre localitatile cu retele publice primesc apa cu intreruperi in furnizare mai mari de opt ore pe zi.
  Din datele provizorii publicate, in martie 2011, de catre Institutul National de Statistica /INS/, productia din hidrocentrale era, in ianuarie, de 1,868 miliarde KWh, in crestere cu 367,3 milioane KWh (+24,5%), in timp ce productia din termocentrale insuma 3,118 miliarde KWh, in crestere cu 215,3 milioane KWh (+7,4%), si productia din centralele nuclearo-electrice a fost de 1,009 miliarde KWh, in crestere cu 8,3 milioane kWh (+0,8%).
  Ministerul Mediului si Padurilor /MMP/, Asociatia George C. Marshall – Romania si Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare /BCU/ Carol I organizeaza, joi, conferinta cu tema „Securitatea Mediului”.
  In cadrul evenimentului, vor fi abordate teme de actualitate, precum: Dezvoltarea durabila, Securitatea mediului si securitatea nationala, Securitatea nucleara, Criminalitatea de mediu, Dimensiunea internationala a securitatii mediului.
  Conferinta beneficiaza de participarea a peste 200 de reprezentanti ai principalelor institutii ale statului si societatii civile, corpului diplomatic, mass-media, absolventi ai Centrului „George C. Marshall” din tara si din Republica Moldova, invitati din strainatate.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.