Romania exporta lei si tigri in Africa de Sud

Romania a ajuns sa fie exportatoare de animale exotice. Zece lei si un tigru vor fi transferati astazi din trei gradini zoologice din Romania in rezervatia Lionsrock, din Africa de Sud, de catre fundatia pentru protectia animalelor „Vier Pfoten”, in cadrul celui mai mare transport de feline efectuat in Romania pana in prezent.

Cele 11 feline vor fi transportate intr-o prima etapa pe cale rutiera pana la Frankfurt, de unde vor fi imbarcate intr-o cursa directa catre Johannesburg. Punctul final al calatoriei este rezervatia Lionsrock, pe care „Vier Pfoten” o detine in Africa de Sud. Felinele au fost supuse unui control medical amanuntit, incluzand verificarea starii de sanatate, vaccinarea si introducerea de microcipuri de identificare. Noua dintre lei sunt pui cu varste pana intr-un an, si vor fi ridicati in aceasta dimineata de la gradina zoologica Braila. Puii de leu sunt rezultati din lipsa unui program coerent de gestionare a reproducerii animalelor in gradinile zoologice si sufera in general de malnutritie. Al zecelea leu este adult, il cheama Jazz, are sapte ani, si provine de la gradina zoologica din Brasov. Jazz a fost salvat de „Vier Pfoten” de la un fotograf ambulant si a fost gazduit pana in prezent de Gradina zoologica Brasov. Cea de-a unsprezecea felina este o tigroaica, Aline, are 11 luni si va fi preluat, tot azi de la Zoo Hunedoara. Puiul de tigru e rezultatul lipsei unui program coerent de gestionare a reproducerii animalelor in gradinile zoologice. A fost aleasa pentru a fi transportata in Africa de Sud, deoarece specialistii rezervatiei cautau o femela pentru un tigru inca holtei, pe nume Koda.

Costurile provin din donatii facute in afara tarii
Actiunea se desfasoara in cadrul unui proiect al Vier Pfoten impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prin Agentia Nationala de Protectia Mediului. „Toate costurile sunt suportate de Vier Pfoten si provin din donatii, majoritatea din afara Romaniei”, ne-a declarat Ioana Parvulescu, reprezentant al „Vier Pfoten” Romania. Primul transport de feline catre Lionsrock a fost efectuat de catre „Vier Pfoten” anul trecut, cand doi lei de la Gradina zoologica din Brasov au fost transportati in rezervatie. Drumul felinelor „extradate” in Africa de Sud a inceput azi de dimineata, la ora sase, la Braila si va continua pe sosea via Brasov si Hunedoara pana la Frankfurt, unde animalele vor fi ambarcate intr-un avion cu detinatia Johannesburg. Calatoria spre noul camin din Africa va dura 36 de ore. Amenajarea rezervatiei Lionsrock a fost inceputa, la 1 februarie 2007, de catre Vier Pfoten, ca o noua casa pentru felinele mari provenite din captivitate. Rezervatia se afla in Africa de Sud, la 300 km de Johannesburg, se intinde pe 1242 ha si este construita dupa cele mai moderne standarde, astfel incat felinele sa aiba posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor fiziologice ale speciei. Pana in prezent rezervatia adaposteste 36 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi, caini si porci salbatici, antilope, zebre si alte specii de animale salbatice specifice regiunii, precum si numeroase specii rare de pasari si plante. Toate animalele din rezervatie sunt sterilizate, avand in vedere ca Lionsrock nu incurajeaza reproducerea animalelor salvate.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *