Romania impune restrictii pentru organismele modificate genetic

    Senatorii si-au dat, miercuri, acordul pe actul normativ privind organismele modificate genetic, aproband in calitate de prima camera sesizata o Ordonanta de urgenta a Guvernului care reglementeaza acest domeniu.

    Actul normativ stipuleaza ca orice persoana juridica, ce doreste sa introduca pe piata, pentru prima data, un organism modificat genetic sau o combinatie de asemenea organisme, ca atare sau o componenta a unui produs, trebuie sa transmita in prealabil, o notificare catre autoritatea competenta (Comisia pentru Securitate Biologica), daca Romania este statul unde se intentioneaza introducerea pe piata pentru prima data, a acestui organism modificat genetic.

    Ordonanta mai prevede si sanctiuni pentru folosirea necorespunzatoare a organismelor modificate genetic care pot merge pana la plata a 80.000 lei si care se aplica de catre Garda Nationala de Mediu.

    Senatul este prima camera sesizata in aceasta speta, decizia finala urmand a fi luata de deputati.

    Pe de alta parte, in cadrul aceleiasi sedinte a plenului, senatorii au aprobat si o Ordonanta de urgenta a Guvernului privind utilizarea in conditii de izolare a microorganismelor modificate genetic, cu care au fost de acord 53 de parlamentari, in timp ce trei s-au abtinut, iar unul a fost impotriva.

    Organizatia neguvernamentala Greenpeace a cerut Guvernului sa dispuna interzicerea importului si a cultivarii de plante modificate genetic.

    Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic.

    Acesta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007. In prezent, singurul organism modificat genetic aprobat pentru a fi cultivat de Comisia Europeana este porumbul. In 2006, cei 1.100 de cultivatori autorizati, au realizat o cantitate de 248.000 de tone de soia modificata genetic.

    Cel care s-a impotrivit aprobarii OUG a fost senatorul PRM Petru Stan, care a atras atentia ca modul in care actul normativ a fost redactat nu rezolva problema utilizarii organismelor modificate genetic, aducand foarte multe restrictii in folosirea acestora.

    El a argumentat si prin aceea ca autorii ordonantei au tradus actele normative europene aferente, fara a intelege foarte exact obiectul acestora.

    „Romania are nevoie sa cultive plante modificate genetic”, a subliniat Stan, exemplificand ca prin aceasta s-ar putea reduce tratamentele chimice asupra plantelor care sunt mult mai daunatoare. Reprezentantul Guvernului a explicat necesitatea ordonantei, aratand ca aceasta nu interzice organismele modificate genetic, ci doar precizeaza regulile dupa care acestea pot fi utilizate.

    Din partea PSD, doi fosti ministri ai agriculturii, Petru Daea si Ilie Sarbu, au vorbit in favoarea ordonantei. Daea a sustinut ca actul normativ va da posibilitatea cultivarii soiei modificate genetic, care in opinia acestuia nu este daunatoare, ba aduce multe beneficii.

    De asemenea, Partidul Democrat s-a declarat in favoarea actului normativ. In final, OUG privind introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic a fost aprobata cu 44 de voturi „pentru”, doua abtineri si un vot „impotriva”.

    Sursa:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *