Romania, in fata crizei gunoaielor

Romania nu va putea sa-si respecte angajamentele luate la inceputul anilor 2000 in fata Comisiei Europene in ceea ce priveste gestionarea deseurilor.
Gropile de gunoi din tara se vor inchide una dupa alta, iar autoritatile nu au facut demersuri pentru construirea unor deponeuri ecologice.

criza gunoaielor
Inainte de aderarea la Uniunea Europeana, Romania a negociat si s-a angajat ca pana in iulie 2009 sa inchida toate gropile de gunoi comunale, iar alte aproape 80 de gropi din orase urmeaza sa fie inchise in cursul acestui an. Restul depozitelor vor trebui inchise in cursul anului 2010. In locul acestor gropi, Romania ar fi trebuit sa amenajeze deponeuri ecologice, conforme cu standardele europene.

Pentru investitii in acest domeniu, Comisia Europeana pune la dispozitie 1,1 miliarde de euro, prin Programul Operational Sectorial Mediu. In caz contrar, Comisia va declansa procedura de infringement, tara noastra urmand sa fie penalizata cu sume de pana la 200.000 de euro pe zi pana la remedierea situatiei constatate. vom cere noi termene de conformare.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, Romania nu va reusi sa-si respecte promisiunile decat in proportie de 70%. Pana acum, doar 10 gropi de gunoi au fost inchise, iar din cele 65 de deponeuri ecologice ce ar trebui amenajate, doar 20 exista pana in acest moment, cu trei luni inainte de expirarea termenului. In 2008 a fost depusa la Bruxelles documentatia pentru un singur deponeu, de la Bistrita, iar in cursul acestui an ar urma alte aproape 30 de proiecte, in valoare totala de 200 de milioane de euro.

Situatia concreta din tara nu se cunoaste cu exactitate, ministrul Nemirschi cerand Garzii de Mediu o informare la nivel national. Nemirschi a mai afirmat ca va cere noi termene de conformare Comisiei Europene, dar ca este putin probabil ca Romania sa le obtina. Ministrul a mai spus ca va transfera amenzile venite de la CE catre autoritatile locale care nu si-au facut treaba. Cititi incepand de azi in Jurnalul National care este situatia gropilor de gunoi in principalele orase din tara.

Cu scandal si poticneli, Craiova si-a rezolvat totusi problema gunoiului
Dupa multi ani de negocieri, incepute pe vremea raposatului primar Vasile Bulucea si continuate apoi de Antonie Solomon, municipiul Craiova a reusit sa isi faca o groapa de gunoi ecologica. Bazele afacerii au fost puse in 2002, cand firmele Eco Sud si italienii de la Systema Ecologica au castigat licitatia de amenajare a unei gropi de gunoi ecologice la marginea orasului, in cartierul Mofleni.

Groapa, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 36 ha, a fost inaugurata in 2005 si corespunde normelor europene.

„Durata de viata a unei asemenea gropi este de 39 de ani, dintre care au trecut doar patru. Asa ca putem spune ca suntem linistiti in privinta gunoiului. Deocamdata, groapa de la Mofleni deserveste doar municipiul Craiova, insa in curand ea va prelua deseurile din intreg judetul Dolj”, ne-a declarat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate Craiova, deocamdata singurul beneficiar al investitiei.

Chiar si asa, pe marginea afacerii dintre Primaria Craiova si Eco Sud au aparut destule controverse, inevitabile atunci cand vine vorba de cheltuiala banilor publici. Ultimul scandal a aparut in toamna anului trecut, cand Eco Sud a dat in judecata Consiliul Local, cerand o crestere a tarifului de depozitare a gunoiului de la 15 USD la 35 EUR per tona, desi contractul initial nu prevedea o asemenea posibilitate.

Pana la urma, scandalul s-a transat la masa verde, partile convenind la o crestere a tarifului de pana la 21 EUR. zvonuri despre implicarea

LUI VICTOR PITURCA
In aceeasi perioada, discutia despre gunoaiele Craiovei a fost asociata cu numele selectionerului echipei nationale de fotbal, Victor Piturca. Acesta si fratele sau, Eugen, detin o companie care anuntase o investitie de cateva milioane de euro intr-o noua groapa ecologica, prevazuta cu statie de sortare, tot undeva la marginea Craiovei. Din cauza crizei sau din alte motive, despre planurile de afaceri ale antrenorului nu s-a mai auzit insa nimic de atunci.

Depozitul ecologic de la Tulcea a fost pus in functiune oficial, dar „cu cantec”
Depozitul ecologic de deseuri din municipiul Tulcea a fost pus in functiune in urma cu doua saptamani, tot atunci fiind inchisa si groapa neconforma de la Agighiol. Acesta se intinde pe o suprafata de 22 de hectare si are opt celule, patru pentru deseuri municipale si alte patru pentru deseuri periculoase, capacitatea totala fiind de aproximativ 2,8 milioane de metri cubi. Se estimeaza ca depozitul ecologic va asigura spatiu de depozitare pentru urmatorii 25 de ani.

Investitia a inceput in 2005 si a fost realizata de firma Ecorec Bucuresti, castigatoarea licitatiei, firma care s-a angajat sa efectueze si inchiderea gropii de gunoi neconforme de la Agighiol.

LIPSA UNEI PERDELE VEGETALE IN VECINATATEA GROPII
Punerea in functiune a depozitului ecologic de deseuri a fost insa una „cu cantec”. Desi Agentia de Protectie a Mediului Tulcea a autorizat aceasta investitie inca din luna octombrie a anului trecut, Primaria municipiului nu a fost de acord ca aceasta sa fie inaugurata. In opinia reprezentantilor autoritatii locale, firma Ecorec nu a indeplinit mai multe conditii impuse in caietul de sarcini, una dintre acestea fiind si lipsa unei perdele vegetale in imediata vecinatate a gropii de gunoi. Acesta este si motivul pentru care Primaria municipiului a cerut Garzii de Mediu si Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea sa verifice daca firma Ecorec respecta conditiile impuse de legislatia europeana. Controlul a fost efectuat ieri, iar concluziile vor fi facute publice abia zilele urmatoare. Neoficial, atat Garda de Mediu, cat si APM au cazut de acord ca Ecorec ar respecta cerintele de mediu, insa Primaria le contesta.

In ceea ce priveste pretul pe care firma Ecorec il solicita locuitorilor municipiului Tulcea, acesta este 15 euro pe tona pentru populatie si 20 euro pe tona pentru agentii economici. Tot neoficial, Primaria Tulcea nu este de acord cu pretul practicat de firma Ecorec, considerandu-l unul dintre cele mai mari din tara.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *