Romania risca sanctiuni aspre din cauza poluarii de la Rovinari

Ion Petroniu: CE Oltenia a respectat plafonul de emisii
Romania risca sanctiuni aspre din cauza poluarii de la Rovinari
Romania risca sanctiuni aspre din cauza poluarii de la Rovinari

Romania risca sa intre in procedura de infringement, deoarece nu si-a respectat obligatiile de mediu in ceea ce priveste emisiile de poluanti la Termocentrala din Rovinari. Practic, unitatea trebuia sa conformeze grupul 5, insa in realitate a fost conformat un alt grup. Autoritatile de la nivel central au inaintat un raspuns Comisiei Europene in urma unei scrisori de atentionare sosita anul acesta. Daca acest raspuns nu va fi unul convingator pentru CE, aceasta din urma ar putea dispune masuri si sanctiuni.

Autoritatile de la nivel central au cerut chiar o prelungire a perioadei de raspuns la scrisoarea de atentionare in ceea ce priveste grupul 5 de la Rovinari, care a avut termen de conformare 2011. Termocentrala Rovinari a conformat alt grup la standarde europene in ceea ce priveste emisiile de dioxid de sulf, insa Comisia Europeana a transmis o scrisoare de atentionare in ceea ce priveste emisiile rezultate de la cazanul numarul 5. „Am participat la o discutie in ceea ce priveste amplasamentul de la Rovinari si Ministerul de Externe a solicitat un termen de derogare de la termenul de 60 de zile de transmitere a raspunsului, a motivarii, termen care a fost pana la data de 29 august, cand a fost transmisa scrisoarea, raspunsul, motivarea Romaniei catre Comisia Europeana. Asteptam acum in urma analizarii raspunsului sa vedem care sunt concluziile. Procedura de infringement nu se declanseaza din prima. Poate transmite o scrisoare prin care sa specifice ca raspunsul nu este suficient motivat sau neargumentat sau poate ca raspunsul a fost motivat si argumentat. Rovinari a transmis clar ca grupul respectiv la 31 decembrie 2013 anul acesta se inchide pentru conformare, pentru a construi instalatia de desulfurare, pentru a moderniza electrofiltrele, ca sa fim conformi. Daca spun ca nu le convine si ca intra in infringement atunci se poate lua decizia de exemplu sa opreasca grupul 5 mai devreme. Cand intri in infrigement incepi sa platesti penalitati”, a spus Nicolae Giorgi, directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Gorj.

Grupul 5 oprit mai devreme?

Reprezentantii Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia spun ca au in plan sa mai tina grupul 5 in functiune inca o jumatate de an. „Grupul 5 se va opri in anul 2014, noi intentionam sa-l tinem in functiune inca sase luni. Daca nu le convine raspunsul si se va pune problema de infringement vom opri grupul. Pana la sfarsitul acestui an grupul e conform, la sfarsitul anului se pune problema pentru ca nu are desulfurare. Nu se puteau face doua odata, la grupurile acestea din Rovinari desulfurarea s-a facut odata cu reparatia si modernizarea si s-a hotarat, acum eu stiu de ce s-a hotarat asa?… ca sa se faca grupul 4. Grupul 4 se va porni anul viitor cu desulfurare si grup modernizat, urmand ca dupa ce porneste acesta sa intre 5 pentru desulfurare si modernizare”, a spus Aurel Medintu, directorul Diviziei Energetice.

Comisia Europeana va trimite o scrisoare in termen de 60 de zile, timp in care va fi analizat raspunsul inaintat de Romania. Procedura de infringement presupune un avertisment al Comisiei Europene privind rezolvarea problemelor de mediu, in caz contrar organismul urmand sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie, care este competenta cu stabilirea sanctiunilor pecuniare pentru nerespectarea directivelor asumate in tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *