Romania, una din cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear

România, una din cele 32 de ??ri care de?in tehnologia întregului ciclu nuclear
Romania, una din cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear
Romania, una din cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear

Basescu: Romania este una dintre tarile extrem de importante in ceea ce priveste modul in care gestioneaza activitatile nucleare pe teritoriul national, este una din cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, inainte de plecarea la Haga, unde participa la Summit-ul Securitatii Nucleare, ca Romania este una dintre cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear, astfel ca subiectul summit-ului este foarte important, citeaza Mediafax. Presedintele Traian Basescu a mentionat ca Summit-ul Securitatii Nucleare se afla la cea de-a treia editie si reprezinta o initiativa a presedintelui SUA, Barack Obama, prima editie desfasurandu-se la Washington, iar cea de-a doua, in 2012, la Seul, unde a participat si Romania.

Traian Basescu a declarat ca, din punctul de vedere al Romaniei, Summit-ul Securitatii Nucleare, aflat la a treia editie, este extrem de important, intrucat tara noastra este una dintre cele 32 de tari ale lumii care detin tehnologia intregului proces de fabricatie a combustibilului nuclear, respectiv extragerea din mina, procesare, ardere in reactor si tratarea reziduurilor. „Din acest punct de vedere, Romania este una dintre tarile extrem de importante in ceea ce priveste modul in care gestioneaza activitatile nucleare pe teritoriul national, este una din cele 32 de tari care detin tehnologia intregului ciclu nuclear”, a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui Basescu, exista si aspectul national pe care il asuma fiecare tara, securitatea nucleara, in asa fel incat operatiunile care implica activitati nucleare sa nu pericliteze siguranta cetatenilor si a adaugat ca la Summit-ul de la Seul o serie intreaga de state si-au luat angajamente cu privire la actiunile in teritoriul national, dar si legate de cooperarea antiterorista, in spatiul international, precum si legat de tranzitul materialelor nucleare. Seful statului a anuntat ca acest summit va face o trecere in revista asupra modului in care statele care si-au luat angajamente si-au dus la indeplinire aceste angajamente luate la editia precedenta.

Basescu a anuntat ca se va formula un nou set de angajamente pe care statele participante si le vor lua privind securitatea nucleara. Presedintele a enumerat cateva tari care la ultimul summit, de la Seul, si-au luat angajamente si care acum, prin intermediul sefilor de stat, vor informa cu privire la modul de respectare a acestora. „Alaturi de Romania au fost Marea Britanie, Indonezia, Canada, Coreea de Sud, SUA, Italia, Olanda si alte tari”, a mentionat Basescu.

Seful statului a mai aratat ca obiectivele principale ale Summit-ului de la Haga sunt legate de reducerea amenintarii terorismului nuclear, acesta fiind principalul obiectiv, iar al doilea obiectiv, legat de prevenirea achizitionarii de materiale nucleare de catre teroristi sau de catre organizatii neautorizate. Potrivit presedintelui Romaniei, subiectul acestui summit este extrem de important, avand in vedere contextul actual, in care tot mai multi au tendinta de a detine tehnologii nucleare si nu intotdeauna in scopul utilizarii pasnice. „Astfel de dezbateri, la nivelul sefilor de stat, sunt extrem de importante si ele au o anume specificitate. Spre deosebire de alte tipuri de summit-uri, acest summit se bazeaza pe angajamentele voluntare ale statelor, care in acelasi timp se coreleaza la nivel international”, a mai afirmat Traian Basescu.
Presedintele a tinut sa precizeze ca cel mai important lucru care trebuie facut in activitatile nucleare este in mod categoric „transparenta, informarea reciproca asupra capabilitatilor, a masurilor, a securizarii, in asa fel incat activitatile nucleare sa nu reprezinte un risc, ci un beneficiu pentru omenire”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *