Profesor in biologie moleculara, Gilles-Eric Seralini, specialist in organisme modificate genetic, a fost invitat de Greenpeace la Bucuresti in perioada 25-29 octombrie.
Organismele modificate genetic (OMG) au fost dezvoltate in anii „80 pentru a inlocui la scara mondiala plantele de baza ale alimentatiei animale si umane. In prezent se cultiva soia si porumb MG in proportie de peste 99%, in rest bumbac si rapita. La ce servesc? „Plantele transgenice servesc la absorbtia sau fabricarea – fara sa moara – a unor pesticide, ne spune Seralini. „Sunt deci plante concepute sa contina pesticide, care pot insa prezenta riscuri pentru sanatate.” Culturile high-tech au fost introduse pe scara larga in SUA in urma cu zece ani. La sfarsitul anilor „80, concerne transnationale producatoare de pesticide – Monsanto, BASF, Syngenta, Bayer si filialele lor – au inceput sa fabrice seminte modificate genetic (MG).
Monsanto detine astazi brevetul pesticidului total Roundup. „Vanzarile de Roundup, principalul erbicid din lume (comercializat impreuna cu semintele MG – n.r.), au crescut. Soia modificata genetic a fost creata pentru a tolera Roundup.” Erbicidul nu distruge plantele transgene datorita faptului ca ” soia se imbiba ca un burete” cu Roundup.
Soia MG nu este cultivata in UE, unde poluarea apelor cu acest tip de pesticide este deja foarte importanta, apreciaza expertul. In cazul porumbului transgenic, de tip Bt (Bacillus thuringiensis), suprafetele cultivate in Europa sunt de o suta de ori mai mici decat cele biologice. „Planta produce mult insecticid care nu apare in bilantul firmelor”. In Romania se cultiva soiul de porumb (bt) MON 810.
Citeste articolul integral „Romanii, luati drept cobai!” in Jurnalul National