Incalzirea globala, accentuata de incapacitatea oceanelor de a mai absorbi dioxidul de carbon

Oceanele si-ar putea pierde capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera, o calitate care a contribuit pana in prezent la incetinirea procesului de incalzire global. Cercetatorii britanici Ute Schuster si Andrew Watson, de la Universitatea East Anglia, au efectuat peste 90.000 de masuratori in zona cuprinsa intre Caraibe si Marea Britanie. Specialistii au constatat astfel ca, in perioada 2002 – 2005, partea nordica a oceanului Atlantic a absorbit o cantitate de dioxid de carbon atmosferic cu 50% mai mica decat cea absorbita la mijlocul anilor ’90. Lucrari publicate anul trecut au pus deja in evidenta o crestere a aciditatii oceanelor din cauza absorbtiei de dioxid de carbon din atmosfera, cu un risc de suprasaturare in carbon si de distrugere a biodiversitatii. „Fie este vorba de o replica la rapiditatea incalzirii globale inregistrata recent, fie este vorba de o variatie ciclica naturala. Dar indiferent despre care din posibilitati este vorba, de acum inainte stim ca rezervele de carbon se pot modifica si ca trebuie sa supraveghem cu atentie capacitatea de absorbtie a oceanelor”, a declarat Schuster. Un alt studiu a scos la iveala faptul ca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera a crescut cu 35% mai repede decat s-a prevazut in 2000. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceasta crestere a fost provocata de combustibilii poluanti (17%) si de declinul capacitatilor de absorbtie a dioxidului de carbon ale „canalizarilor” naturale, precum padurile si oceanele (18%).

Cerealele integrale reduc riscurile de insuficienta cardiaca

Consumul de cereale integrale poate contribui la reducerea riscurilor de insuficienta cardiaca, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani. Studii anterioare au demonstrat deja ca cerealele integrale pot contribui la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea infarctului. La noul studiu, care a durat 20 de ani, au participat 21.000 de barbati medici, cu o varsta medie de 53,7 ani. Cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital si de la scoala medicala Harvard din Boston au monitorizat obiceiurile alimentare pe care participantii la studiu le aveau la micul dejun. De asemenea, specialistii au monitorizat cazurile de insuficienta cardiaca. Pe parcursul studiului, 1.018 barbati s-au imbolnavit. Cercetatorii au descoperit ca barbatii care consuma zilnic un bol de cereale integrale prezinta cu 28% mai putine riscuri de a dezvolta o insuficienta cardiaca. „Acestia beneficiaza si de o scadere a tensiunii arteriale. De asemenea, cerealele integrale contribuie la scaderea riscurilor de diabet si de maladii cardiace”, a spus profesorul Luc Djousse, coordonatorul studiului. Numai in Statele Unite, aproximativ 5 milioane de persoane sufera de insuficienta cardiaca, iar anual sunt diagnosticate 550.000 de cazuri noi, dintre care mai mult de jumatate duc la decesul bolnavului, potrivit Centrului de prevenire si control al bolilor din Statele Unite. Insuficienta cardiaca apare, de obicei, in urma unui infarct. Maladia se dezvolta atunci cand inima nu mai poate pompa cu eficienta sange in organele corpului si, de obicei, aparitia ei este favorizata de ingrosarea arterelor, cresterea tensiunii arteriale si diabet.

Sursa: Kappa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *