Romanii vor plati ,de astazi, taxa de poluare

Noua varianta a taxei auto, denumita taxa de poluare pentru autovehicule, va intra in vigoare astazi, 1 iulie. Calculatorul taxei a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor http://www.mfinante.ro/calculator_taxe/taxa_auto_2008.html.
Normele de aplicare a taxei de poluare, publicate pe aceeasi pagina, prevad modalitatea de restituire a diferentei de taxa intre suma platita conform formulei de calcul a taxei de prima inmatriculare – care va fi abrogata incepand de astazi – si suma reprezentand taxa de poluare.
Diferenta se va rambursa doar la cerere, in termen de cel mult 45 de zile, dar numai dupa ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului catre buget. Cererile de returnare a diferentei trebuie sa fie insotite de documentul care face dovada platii taxei de prima inmatriculare (chitanta, ordin de plata sau extras de cont), cartea de identitate a autovehiculului si certificatul de inmatriculare in copie si in original.
Persoanele care scot autovehiculele din parcul auto national pot solicita, la randul lor, valoarea reziduala a taxei. In acest scop, trebuie sa faca o cerere insotita de documentul care atesta ca a fost ultimul proprietar al autovehiculului, dovada radierii, documentul de transfer in alt stat sau certificatul de distrugere.
Normele mai stabilesc si modalitatea de contestare a nivelului taxei. Persoanele nemultumite de cuantumul taxei pot face o cerere de recalculare la care trebuie sa anexeze documentul privind expertiza tehnica efectuata de registrul Auto Roman sau Corpul Expertilor Tehnici.
In acelasi act normativ, sunt reglementate elementele pe baza carora sunt calculate cotele de reducere a taxei: vechimea, rulajul mediu anual, starea generala standard pentru un autovehicul care indeplineste toate conditiile tehnice impuse la omologare si la inspectia tehnica periodica, iar caroseria nu prezinta semne de coroziune si deteriorare, autovehiculul nu a fost revopsit, tapiteria este curata si fara deteriorari, iar componentele de bord sunt in stare buna si dotarea: aer conditionat, ABS si airbag.

Sursa: Curentul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente