Sefii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva au un scop. Sa taie paduri, sa aiba profit. Profit care se duce pe mentinerea unui aparat stufos al regiei ai caror directori se fac ca nu vad dezastrul din padurile tarii, cu atat mai mult ilegalitatile din parcurile nationale. Coruptia sistematizata si retelele de infractori care se invart in jurul afacerilor cu lemne sunt ignorate. Zeci de dosare zac prin sertarele procurorilor si politistilor, asteptand probabil sa le ia o viitura. Cea a DNA si DIICOT care, daca ar vrea, ar face lumina in toate afacerile negre cu lemn. Inginerul Sorin Tudorescu este directorul Parcului National Semenic – Cheile Carasului de cativa ani. Ca sef, el vegheaza la ocrotirea padurilor si jivinelor. Ca subaltern al Romsilva, Tudorescu vrea sa vanda lemn, punand presiune pentru ca arborii de pe mii de hectare din zonele protejate ale parcului sa ajunga la gatere. In prezent, planul de management al Parcului este blocat de Romsilva pentru ca zonarea acestuia impiedica taierile ilegale.
In 2011, inginerul Tudorescu trimitea adrese peste adrese tuturor institutiilor abilitate pentru a transforma cateva arii protejate in tarlale de taiat arbori. Un exemplu este cel a Rezervatiei Barzavita, cuiul lui Pepelea pentru toti sefii care s-au perindat la Directia Silvica Caras – Severin. Barzavita este acum o arie protejata aproape distrusa de drujbe. “Activitatea noastra a fost constant impiedicata de Romsilva si reprezentantii sai. Pentru ca nu am fost de acord cu taierile ilegale in rezervatia naturala Barzavita, am fost amenintati. Toate aceste amenintari pot fi probate cu documente emise de Directia Silvica”, a precizat dr. Silviu Constantin, presedintele Consiliului stiintific al Parcului National Semenic ‐ Cheile Carasului.
Epurari staliniste
In octombrie 2014 a fost incheiat un nou contract de administrare intre Romsilva si Administratia Parcului National Semenic – Cheile Carasului. Pentru ca padurea sa poata fi culcata la pamant, oamenii incomozi din Consiliul Stiintific al Parcului trebuiau schimbati. Mai ales aceia care s-au opus taierilor de arbori. Faptul ca acestia au tinut piept Romsilva si au trimis proteste Academiei Romane, Ministerului Mediului, Guvernului, Parlamentului si Comsiei Europene nu putea avea ca rezultat decat excluderea lor din Consiliul Stiintific al Parcului. Dr. Silviu Constantin a trimis Academiei Romane in decembrie anul trecut o scrisoare in care atrage atentia asupra abuzurilor Romsilva, care solicitase ca propunerile noilor Consilii Stiintifice sa ii fie transmise spre avizare initiala. “Acest aviz suplimentar constituie un abuz si un mijloc de presiune asupra administratiilor parcurilor. Legea nu prevede acest aviz, iar Romsilva nu are competenta stiintifica de a se pronunta asupra calificarii unor specialisti, aceasta revenind exclusiv Academiei Romane”, se arata in scrisoare.
Specialisti incomozi
La propunerea lui Tudorescu au fost exclusi din Consiliul Stiintific: dr. Adrian Iurkiewicz de la Universitatea Bucuresti, hidrogeolog de reputatie internationala, specialist cu lucrari publicate si cercetari originale in carstul din Muntii Banatului, in special in zona Parcului; dr. Oana Moldovan de la Institutul de Speologie “Emil Racovita” din Cluj, specialist in ecologie subterana, autoare a numeroase lucrari; prof. dr. Alexandru Moisuc, fost rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterina din Timisoara, specialist in flora pajistilor alpine, cu experienta in cercetarea zonelor montane din Banat; dr. Laurian Gheorghe, lector la Universitatea din Sibiu, fost consilier la Ministerul Mediului, specialist in legislatia si managementul ariilor protejate. In schimb, se trag sfori ca fosti angajati Romsilva sa le ia locul. Parcul National Semenic – Cheile Carasului poate fi salvat daca Academia Romana va avea o pozitie ferma, insa numai printr-un miracol prof. dr. Dan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, va blama public actiunile Romsilva.
Ecologie marca Romsilva. Cu pumnul in masa!
Propunerile sefului Tudorescu pentru Consiliul Stiintific sunt: Silviu Galescu, un avocat din judetul limitrof, Mehedinti, specializat probabil in carstul din Muntii Banatului; George Borlea, fost director al Directiei Silvice Timisoara specializat in valorificarea superioara a produselor forestiere; Ion Chisalita, fost primar, fost director al Directiei Silvice Caras – Severin, ajuns conferentiar si doctor in exploatari forestiere; un inginer peisagist specialist pe amenjarea spatiilor verzi. O alta propunere este Dragos Mihai, angajat Romsilva. “Are activitate stiintifica nula, nu are alt merit decat acela de a fi nominalizat de RNP drept vataf al ariilor protejate. Exact asa se si comporta. Desi nu are ce cauta intr‐o sedinta de Consiliu Stiintific, isi aroga dreptul de a fi prezent si de a da cu pumnul in masa atunci cand parerile membrilor nu il satisfac. Conform legii, RNP nu trebuie sa aiba un reprezentant in Consiliu, acesta fiind automat in conflict de interese intrucat este superiorul administratorului de arie protejata”, este mesajul trimis catre Academie de catre presedintele Consiliului Stiintific.