Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată de APM Suceava printr-o masă rotundă, cu tema “Zonele umede şi schimbările climatice”

Ziua Mondiala a Zonelor Umede, marcata de APM Suceava printr-o masa rotunda, cu tema “Zonele umede si schimbarile climatice”

Agentia pentru Protectia Mediului Suceava, in parteneriat cu Asociatia Eudemos, va organiza maine, de la ora 11.00, la sediul din municipiul Suceava, de pe strada Bistritei nr. 1A, o masa rotunda cu tema “Zonele umede si schimbarile climatice”. Manifestarea marcheaza “Ziua Zonelor Umede – 2 februarie” – eveniment gandit ca un prilej de sensibilizare a…

Citește mai departe

Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe
Speologia, pasiunea adâncurilor

    Speologia, pasiunea adancurilor

    In perioada 19 – 27 iulie va avea loc, in Padis, Scoala Nationala de Speologie. Ca in fiecare an, Scoala Nationala de Speologie se va desfasura in zona Padis, Muntii Bihorului. Organizatorii scolii sunt Federatia Romana de Speologie si Scoala Romana de Speologie prin Asociatia Romana de Educatie Speologica (ARES). In perioada 19 – 27…

    Citește mai departe

    Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice

    Liliecii de la Pestera Bolii, un monument al naturii pus in valoare de o asociatie ecologista din Petrosani, nu mai impiedica organizarea concertelor care atrag zeci de turisti. Imre Szuhanek, custodele pesterii, spune, mai in gluma, mai in serios, ca liliecii au inteles birocratia din Romania si au decis sa colaboreze cu organizatorii manifestarilor artistice….

    Citește mai departe

    Speologia – oportunitatea de a descoperi frumusetile naturii si ale sufletului uman

    Este prea putin cunoscut faptul ca in Resita exista Asociatia Speologica Exploratorii, o organizatie neguvernamentala cu sediul central in Resita si cu membrii in peste 14 tari, care are ca misiune cresterea gradului de cunoastere si protectie a mediului natural, iar scopul declarat al Asociatiei il reprezinta administrarea eficienta a ariilor protejate prin gestionarea informatiilor…

    Citește mai departe

    Urban Velo – Pedalati spre obiectivele de interes cultural din Baia Mare

    A doua editia a concursului de orientare urbana pe biciclete „Urban Velo” are loc sambata si duminica in Baia Mare, in organizarea Asociatiei Club Sportiv „Mad Snails”. Evenimentul isi doreste atat familarizarea baimarenilor cu ciclismul urban, cat si cu istoria orasului si cu obiectivele cultural-turistice ale acestuia intr-o maniera dinamica. In acest an, concursul va…

    Citește mai departe

    Amintiri de pe poteca dintre frunzele de piatra ale Rezervatiei Fosilifere Chiuzbaia

    O expozitie cu fotografii si desene care ilustreaza etapele realizarii potecii tematice ”Pasi printre frunzele de pe vremea vulcanilor” din Rezervatia Fosilifera Chiuzbaia a fost deschisa azi, 13 septembrie. Lucrarile au fost realizate de cei care au amenajat poteca dar si de cei care au vizitat-o, in mare parte elevi de la colegiile baimarene implicate…

    Citește mai departe

    Actiune de cartare si masurare a unei pesteri nou descoperita pe valea Cernei de Valcea

    Saptamana acesta Asociatia Hai Hui Targu Jiu a raspuns invitatiei lansate de Clubul de Speologie Vulcan Craiova, impreuna membrii celor doua organizatii au pornit intr-o actiune de cartare si masurare a unei pesteri nou descoperita pe valea Cernei de Valcea, in apropierea localitatii Polovragi. Pestera, descoperita de curand de catre membrii clubului de speologie si…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului va captura in scop stiintific a unui numar de 1.000 de lilieci, din cinci specii

    Ministerul Mediului si Padurilor a emis un ordin pentru capturarea in scop stiintific a unui numar de 1.000 de lilieci, din cinci specii diferite, aflati pe raza judetelor Bihor, Cluj si Alba, potrivit unui anunt publicat astazi in Monitorul Oficial. Liliecii sunt din speciile: Myotis myotis (200 exemplare), Myotis oxygnathus (200 exemplare), Rhinolophus ferrumequinum (150…

    Citește mai departe

    „Pasi printre frunzele de pe vremea vulcanilor”, in Rezervatia fosilifera Chiuzbaia

    Sambata, 30 iunie, a avut loc inaugurarea potecii tematice ”Pasi printre frunzele de pe vremea vulcanilor”, din cadrul Rezervatiei fosilifere Chiuzbaia. Poteca a fost realizata de membrii Clubului de Speologie Montana Baia Mare, finantarea venind din partea Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania. La inaugurare au participat circa 60 de persoane. Elevi si profesori din…

    Citește mai departe
    Dobrogea ascunde cea mai mare rezerv? de ap? potabil? din România

    S-a deschis expozitia „Dobrogea, intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului”

    Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina – GeoEcoMar, in calitate de co-organizator, are placerea sa anunte deschiderea expozitiei „Dobrogea, intre pamant si mare, amprenta timpului si a omului”, un eveniment multiplu organizat sub egida Ambasadei Frantei in Romania. Expozitia, care se va desfasura in perioada 18 mai – 15 iulie 2012 si…

    Citește mai departe

    Curs gratuit de initiere in speologie „Descopera Lumea Pesterilor” – 9 mai – 20 iunie

    Daca va place muntele si sunteti dornici de aventuri inedite, sunteti candidatul potrivit pentru a participa la cursul de initiere in speologie „Descopera Lumea Pesterilor” organizat de Asociatia Speologica Prusik Timisoara. Veti face drumetii si veti invata cum sa explorati pesterile si cum sa va catarati pe coarda. Cursul este gratuit! AS Prusik Timisoara organizeaza…

    Citește mai departe

    Padurea de castani comestibili de la Tismana, un superlativ national

    In coasta muntelui Oslea, la contactul dintre munti si dealurile subcarpatice se afla orasul Tismana. Conditiile climatice cu influente mediteraneene ii confera urbei caracterul unei veritabile statiuni. Localitatea este una dintre cele mai vechi asezari din judetul Gorj fiind mentionata in documente din secolul XV ca targ si ca resedinta a „Banisorilor de Tismana”. Dar…

    Citește mai departe

    Stagiu de Speologie Franco-Roman

    In perioada 5-11 iunie, in Franta a avut loc al treilea Stagiu de Speologie Franco-Roman, eveniment organizat de Asociatia Franco-Romana de Speologie (AFRS), Federatia Romana de Speologie si Orgnac, cu sprijinul Serviciului Regional de Arheologie din Rhone-Alpes si Languedoc-Roussilon, Ministerul Culturii. La stagiu au fost si 6 speologi amatori din Romania, din care 2 de…

    Citește mai departe

    Speolog american in activitate de cercetare la Ghetarul de la Scarisoara

    Directorul Institutului de Speologie din SUA, george Veni, a prelevat probe impreuna cu speologi romani. Informatiile prelevate vor fi prelucrate si publicate intr-o teza de doctorat aflata in derulare la Universitatea South Florida din Statele Unite ale Americii. Ghetarul de la Scarisoara a fost vizitat la sfarsitul saptamanii trecute de George Veni, directorul Institutului de…

    Citește mai departe

    Carpathian Adventure, o noua provocare

    In perioada 12-16 August 2009 va avea loc outdoor, in locatiile din Muntii Fagarasului si Cindrel, ce-a de-a 9-a editie a competitiei Carpathian Adventure. Din echipele formate, in urma inscrierilor si preselectiilor, vor face parte cate 4 persoane (in mod obligatoriu si mixte din punct de vedere al sexului). Concursul se deruleaza in doua categorii:…

    Citește mai departe

    Ghetarii din Apuseni nu dispar

    In ultimii ani au fost formulate previziuni pesimiste in legatura cu topirea ghetarilor din Muntii Apuseni, in contextul fenomenului de incalzire globala. Teoriile sunt insa infirmate de Bogdan Onac, directorul filialei Cluj a Institutului de Speologie „Emil Racovita” al Academiei Romane. Sursa: Adevarul

    Citește mai departe

    Chilii pentru lilieci

    Maicutele de la Manastirea Bistrita – Valcea au obligatia de a tine departe de bliturile si de zgomotul turistilor liliecii pesterii Sfantului Grigorie Decapolitul. Pe langa datoria de a participa la slujbe, maicile Manastirii Bistrita – Valcea mai au o obligatie, inca nescrisa, aceea de a tine departe de bliturile si zgomotul turistilor liliecii Pesterii…

    Citește mai departe

    O aventura in Carpati

    PROVOCARE – Atunci cind omul se „contopeste” cu natura Care ne sint limitele? Raspunsul il da Carpathian Adventure 2008, competitie din Muntii Piatra Craiului – Iezer – Fagaras. Calator prin Piatra Craiului, n-ai cum sa nu te faci frate cu muntele. Sobru la inceput, prietenos, cu timpul, te primeste si te trimite pe poteci necunoscute…

    Citește mai departe

    Romanii au sarbatorit Noaptea europeana a liliecilor

    In fiecare an, in luna octombrie, in tarile europene se sarbatoreste „Noaptea europeana a liliecilor”, eveniment care isi propune sa atraga atentia publicului larg asupra situatiei dezastruoase in care se afla aceste mici animale. In Romania, evenimentul a inceput aseara la Cluj si se va desfasura in peste 10 orase din Romania. Acesta are ca scop popularizarea si constientizarea oamenilor asupra importantei protejarii liliecilor.

    Citește mai departe

    Garzi ecologice in Scoli

    In curind, in scolile din Baia Mare se vor infiinta garzi ecologice ale elevilor. Acestea vor fi formate din reprezentanti ai fiecarei clase si se vor ocupa de educatia ecologica a colegilor lor, dar si altor concetateni, prin distribuirea de pliante, flyere si lipirea de afise informative inclusiv in autobuze (exista acordul URBIS-ului pentru acest lucru), precum si de probleme concrete ale scolii lor, de exemplu existenta unor spatii verzi cu bancute unde elevii sa se poata relaxa in pauze, altfel decit doar jucind fotbal sau fumind pe la colturi.

    Citește mai departe