Actiune de cartare si masurare a unei pesteri nou descoperita pe valea Cernei de Valcea

Actiune de cartare si masurare a unei pesteri nou descoperita pe valea Cernei de Valcea

Saptamana acesta Asociatia Hai Hui Targu Jiu a raspuns invitatiei lansate de Clubul de Speologie Vulcan Craiova, impreuna membrii celor doua organizatii au pornit intr-o actiune de cartare si masurare a unei pesteri nou descoperita pe valea Cernei de Valcea, in apropierea localitatii Polovragi.

Pestera, descoperita de curand de catre membrii clubului de speologie si botezata Pestera Rusalii, desii promite multe ca si structura, fiind situata la o inaltime considerabila fata de nivelul raului, se lasa cu greu descoperita, momentan o lungime de doar aproximativ 60 de metrii liniari putand fi explorata.

Dupa o intrare larga de aproximativ 1 metru si o gatuire a galeriei pana la 60 cm urmeaza un tunel de 6 metrii unde inintarea se face taras, inaltimea in aceasta parte a pesterii fiind de doar 40 de centrimetri. Dupa aceasta inaintare greoaie pestera se deschide cu o prima camera inalta de 4 metrii, iar in unele locuri atingand latimea de 10 metri.

De aici urmeaza o coborare lina spre interiorul galeriei unde pestera se desparte in trei drumuiri, cea mai scurta inaintand spre drepta pret de 10 metrii, iar cea mai lunga coborand spre stanga pe o distanta de 30 de metrii.

Din acest punct galeria se infunda, insa datorita faptului ca pestera este inundabila, preluand apa unui parau care a si format-o, iar in interior, in cadrul celor celor 3 incursiuni ce au avut loc in caverna, pestera fiind uscata membrii echipei de exploratori banuiesc existenta unei continuari a galeriei catre panza freatica a raului, punand deja la punct detaliile organizatorice pentru urmatoarea expeditie de explorare.”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente