Romsilva renunta la administrarea a patru parcuri protejate pentru ca nu mai aduc profit

Mafia retrocedarilor: Cate hectare de padure a recuperat Romsilva in instanta
Romsilva renunta la administrarea a patru parcuri protejate pentru ca nu mai aduc profit
Romsilva renunta la administrarea a patru parcuri protejate pentru ca nu mai aduc profit

Romsilva va renunta la administrarea a patru parcuri nationale si naturale pentru ca nu mai aduc profit. Intr-o nota a serviciului pentru arii protejate din cadrul Romsilva, se arata ca suprafata fondului forestier proprietate publica a statului s-a diminuat foarte mult atat in ariile protejate, cat si in afara lor. Prin urmare, “angajarea de catre regie a unor cheltuieli pentru administrarea ariilor protejate in care suprafata fondului forestier de stat s-a redus foarte mult, nu se justifica”.

Ariile naturale protejate vizate de abandon sunt: Parcul National Muntii Rodnei, Parcul National Defileul Jiului, Parcul Natural Putna Vrancea si Parcul Natural Cefa. Nota Romsilva vine in momentul expirarii marii majoritati a contractelor pentru cele 23 de parcuri aflate in grija regiei (22 mai 2014) si pe fondul unor retrocedari, adesea abuzive, prin care statul a pierdut suprafete semnificative de padure. Astfel statul mai detine de exemplu doar 5% din padurile Parcurilor Rodna si Cefa, 7% din Parcul Putna Vrancea si 40% din Parcul Defileul Jiului.

Din 28 de parcuri nationale si naturale declarate pana in prezent la nivel national in Romania, RNP-Romsilva administreaza pe o perioada de 10 ani, pe baza de contracte incheiate cu autoritatea publica centrala pentru protectia mediului, 23 de parcuri nationale si naturale, a caror suprafata insumata este de aproximativ 850.000 de hectare, din care 68% reprezinta paduri.

“Retrocedarea padurilor este un motiv real de ingrijorare pentru viitorul ariilor protejate si nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi acestia. In lipsa unor structuri cu obiective de conservare, Romsilva permite si tolereaza chiar in acest moment taieri in ariile protejate, inclusiv in paduri virgine adapostite in acestea”, a declarant Gabriel Paun, presedintele asociatiei Agent Green.

In prezent, Ministerul Mediului schimba OUG 57 / 2007 privind ariile naturale protejate. In actuala versiune nu exista cerinte care sa restrictioneze ingrijirea ariilor protejate de catre structuri interesate de exploatarea padurii. Mai mult, aceasta versiune nu vine inca sa intareasca zonarea interna a parcurilor. In forma actuala, parcurile au o zona tampon in interiorul parcului si nu in afara limitelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *