Romsilva va impaduri in acest an o suprafata de 15.000 de hectare, iar peste 40%, respectiv 6.120 de hectare vor fi plantari efective

Romsilva va impaduri in acest an o suprafata de 15.000 de hectare, iar peste 40%, respectiv 6.120 de hectare vor fi plantari efective

Romsilva va impaduri in acest an o suprafata de 15.000 de hectare, iar peste 40%, respectiv 6.120 de hectare vor fi plantari efective, a declarat pentru Agerpres directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru.

„Romsilva si-a propus sa redea circuitului productiv in 2012 peste 15.000 de hectare, din care prin impaduriri directe 6.120 de hectare. Vom realiza in aceasta primavara lucrarile pentru 4.000 hectare, iar diferenta in toamna. La ora actuala sunt judete unde actiunea s-a incheiat, respectiv in partea de sud a tarii, dar in unele au inceput timid din cauza timpului nefavorabil. Este vorba de zona alpina, cum ar fi si judetul Suceava, unde avem si cele mai mari suprafete pentru impaduri. Cred ca in jurul datei de 15 mai vom finaliza toate lucrarile”, a precizat Solovastru.

Potrivit acestuia, fondurile alocate pentru programul de impadurire din 2012, pentru suprafetele din proprietatea statului si administrate de Romsilva depasesc 120 de milioane lei.

„Avem o suma de 120 de milioane de lei din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei din masa lemnoasa vanduta, bani care vor fi alocati impadurilor si lucrarilor de regenerare doar pentru suprafetele detinute de stat si administrate de Romsilva. Vom mai efectua lucrari pe alte o mie de de hectare, unde sunt proprietari persoane fizice, dar acestea le vom face cu fondurile proprietarilor”, a subliniat seful Romsilva.

Solovastru a mentionat ca necesarul de puieti pentru lucrarile de impaduriri din acest an este asigurat in totalitate din pepinierele regiei.

„Puietii forestieri necesari provin in intregime din pepinierele noastre. Avem si un disponibil de 20 de milioane de puieti pentru alti beneficiari, respectiv pentru ocoale private sau persoane fizice, dar vom oferi si un milion de puieti sponsorizari catre ONG-uri, scoli si pentru cei care fac actiuni de voluntariat”, a adaugat directorul general al regiei. Anual Romsilva are un disponibil de 50-60 de milioane de puieti pentru lucrarile de impadurire si produce toata gama de puieti de care are nevoie, speciile cele mai plantate fiind molid, brad, frasin, fag, dar si cires, mar si plop.

Padurile Romaniei ocupa aproximativ 30% din suprafata tarii, respectiv 6,7 milioane hectare, in crestere fata de anii trecuti, cand procentul era de 26,8%. Romania se situeaza pe locul 12 printre tarile Europei in ceea ce priveste gradul de impadurire, dar este inca sub procentul mediu de 31% cat reprezinta padurile din suprafata totala a Europei.

RNP-Romsilva functioneaza din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului si Padurilor si administreaza 3,3 milioane hectare de paduri proprietatea statului si aproape un milion de hectare de padure din proprietate privata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *