Lui Mihai Razvan Ungureanu i se cere salvarea Rosiei Montane

0
404
Lui Mihai Razvan Ungureanu i se cere salvarea Rosiei Montane
Lui Mihai Razvan Ungureanu i se cere salvarea Rosiei Montane

Asociatia Alburnus Maior, initiatoarea campaniei Salvati Rosia Montana, a facut un apel catre prim-ministrul Mihai Razvan Ungureanu, care a preluat ieri si functia de ministru interimar al Mediului.

Astfel, lui Mihai Razvan Ungureanu i s-a trimis o scrisoare deschisa in care i se cere salvarea Rosiei Montane, potrivit unui comunicat remis astazi Ziare.com.

„Am aflat ca joi, 5 aprilie 2012, domnul Laszlo Borbely si-a inaintat demisia din functia de ministru al Mediului si Padurilor si ca, intrucat nu exista o propunere de inlocuire a dumnealui, aceasta functie a fost preluata interimar de catre dumneavoastra (Mihai Razvan Ungureanu – n. red.).

Prin intermediul acestei scrisori va aducem la cunostinta informatii de maxima importanta in evaluarea proiectului minier propus la Rosia Montana:

In data de 5 aprilie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia (dosar nr. 5159/107/2010) a facut public verdictul prin care anuleaza planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Rosia Montana, votate de Consiliul Local Rosia Montana prin Hotararea nr. 1 din ianuarie 2009.

Verdictul a fost pronuntat intr-o actiune judecatoreasca promovata de Asociatia Alburnus Maior din Rosia Montana, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca si de catre Fundatia Culturala Rosia Montana. Hotararea Curtii de Apel Alba este irevocabila.

Peste 150.000 de cetateni si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier propus la Rosia Montana si au semnat petitia campaniei Salvati Rosia Montana. Semnaturile au fost stranse prin intermediul standurilor amplasate in cele mai importante puncte din Bucuresti, prin intermediul petitiei online www.rosiamontana.net si prin actiunile romanilor din intreaga tara, in cadrul unei campanii nationale. Acestea au fost depuse si la Camera Deputatilor in data de 24 noiembrie 2011.

Avand in vedere noua dumneavoastra calitate in fruntea portofoliului Mediului si Padurilor, va instiintam ca in urma deciziei Curtii de Apel Alba, Ministerul Mediului se afla acum in imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana.

Nu in ultimul rand, va solicitam ca, pe toata perioada cat veti asigura interimatul la Ministerul Mediului si Padurilor, sa luati in considerare decizia instantei competente cu sanctionarea ilegalitatilor grave comise in procedura de autorizare pentru proiectul Rosia Montana si, mai ales, vointa exprimata a celor peste 150.000 de cetateni impotriva proiectului minier”, se arata in comunicatul Alburnus Maior.

Devenita in timp cea mai mare campanie de mediu si sociala din Romania, Campania Salvati Rosia Montana reprezinta opozitia fata de proiectul minier de exploatare a aurului propus de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.