Germanii sunt interesati sa realizeze in Maramures statii care sa transorme deseurile menajere in energie electrica si termica

0
351
Germanii sunt interesaţi să realizeze în Maramureş staţii care să transorme deşeurile menajere în energie electrică şi termică
Germanii sunt interesati sa realizeze in Maramures statii care sa transorme deseurile menajere in energie electrica si termica

Germanii sunt interesati sa realizeze in Maramures statii care sa transorme deseurile menajere in energie electrica si termica. O intalnire pe aceasta tema a avut loc recent la Consiliul Judetean Maramures, germanii fiind primiti chiar de catre presedintele Consiliului Judetean, Mircea Man.

La intalnire au participat Yorgos Lagouranis, reprezentantul companiei EurAsia Management GmbH din Germania, primarul din Farcasa, Ioan Stegeran, managerul Inserv Holding Baia Mare si echipa de implementare a proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Maramures”.

Lagouranis a prezentat ceea ce compania pe care o reprezinta ar fi interesata sa realizeze in Maramures. Printre altele, oficialul german a spus ca astfel de statii functioneaza cu succes la Viena, dar si in alte tari.

Acest mecanism de transformare a deseurilor functioneaza pe baza unor reactoare cu plasma, de ultima generatie. Atingand temperaturi de pana la 2.500 de grade Celsius, permite arderea oricarui tip de reziduuri, inclusiv industriale. Pe langa energia electrica si termica produsa de aceste uzine, din procesul de incinerare va rezulta si un material care, in strainatate, este folosit pentru asfaltarea soselelor.

“Consideram important pentru un judet ca al dumneavoastra o astfel de investitie, care este suta la suta ECOLOGICĂ, metodele fiind certificate de forurile europene. Concret, ar fi vorba de realizarea mai multor statii de incinerare a deseurilor care sa le transforme in energie electrica si termica.

Volumul mare de deseuri care se aduna in tot judetul ar permite functionarea cu succes a acestora. Practic, daca vom ajunge la o intelegere cu autoritatile judetene si locale de aici, prima statie de acest fel ar putea fi functionala in cel mult 8 luni, costurile ajungand la suma de aproximativ 75 milioane de euro”, a precizat Yorgos Lagouranis.

Primarul Ioan Stegeran a declarat ca ar fi de acord ca prima statie ecologica realizata sa fie la Farcasa, administratia locala asigurand terenul necesar amplasarii acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.