Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a sustinut, vineri, ca dezbaterea parlamentara pe fond privind modificarea Codului silvic ar trebui amanata astfel incat sa se dea posibilitatea specialistilor sa faca propuneri si sa depuna amendamente la acest proiect de lege.
Ea a facut aceste declaratii la dezbaterea „Protejarea mediului si stimularea cresterii economice verzi” din cadrul celei de-a treia editii a „Atelierelor viitorului” organizate de PSD, care se desfasoara la Parlament.
„Au aparut aceste probleme legate de Codul Silvic si va trebui sa luam o decizie politica, in sensul de a nu intra pe dezbatarea pe fond, care ar trebui sa aiba loc martea viitoare in Parlament, deoarece specialistii si colegii ma informeaza ca nu s-au depus toate propunerile care au fost facute si de faptul ca filosofia Codului Silvic este cea legata de evolutia economica si nu se tine cont de aspectele politicilor de mediu si sociale”, a spus Rovana Plumb.
Ea a mentionat ca o eventuala decizie de amanare a dezbaterii in plenul Senatului ar putea fi luata sambata dimineata.
„Eu credeam ca toate dezbaterile au fost facute. Daca as fi stiut ca nu este asa, am fi facut rapid o intalnire. Daca mai sunt propuneri si amendamente in afara de cele pe care le-am primit in aceasta dimineata pe Codul Silvic… atunci este o decizie politica si o voi discuta astfel incat cel putin maine dimineata sa vedem daca cerem amanarea dezbaterii pe fond pentru a putea organiza o intalnire fulger cu dumneavoastra (cu specialistii din domeniu – n.r.), pentru ca, in acest moment, eu inteleg ca trebuie schimbata toata filosofia Codului silvic”, a mai spus Plumb.
Proiectul de lege de modificare a Codului silvic a fost dezbatut, marti, de membrii Comisiei pentru agricultura din Senat, in prezenta ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Ana Varga.
Tot marti proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei juridice a Senatului, senatorii juristi constatand ca acest proiect incalca normele de tehnica legislativa, deoarece modifica mai mult de jumatate din corpul legii Codului silvic care este in prezent in vigoare.
Acestia au apreciat, tinand cont de amploarea modificarilor propuse de Executiv, ca initiatorul ar trebui sa prezinte, in schimb, nu un proiect de modificare a Codului silvic, ci un nou Cod silvic.
Citeste si: Lucia Varga despre posibilitatea retragerii Codului silvic din dezbaterea parlamentara: Nu permite procedura