Controalele au drept scop diminuarea riscului la dezastre naturale, cat si cresterea gradului de siguranta a locuitorilor din perimetrele respective > In judetul Suceava exista 71 perimetre miniere cu activitatea sistata, deseurile fiind depozitate in 190 de halde de steril
Comisarii judeteni de mediu se afla in toiul unei actiuni de verificare a modului de punere in siguranta si de ecologizare a fostelor perimetre miniere din judetul Suceava, a informat sefa Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.
„Este vorba despre urmarirea stadiului de realizare a lucrarilor de reconstructie ecologica efectuate sau necesar a fi efectuate, pentru reabilitarea perimetrelor miniere cu activitati sistate, cat si pentru punerea in siguranta si ecologizarea iazurilor de decantare” a declarat Iordache, mentionand ca verificarile au drept scop diminuarea riscului la dezastre naturale, dar si cresterea gradului de siguranta a cetatenilor.
In judetul Suceava exista 71 perimetre miniere cu activitatea sistata, dintre care 36 provenite din activitatea de cercetare si explorare geologica, restul fiind zone in care s-a desfasurat o activitate de exploatare a zacamintelor. Deseurile miniere sunt depozitate in 190 de halde de steril provenit din explorarea-exploatarea substantelor minerale utile, acestea ocupand o suprafata de 280 ha si avand un volum de 45,52 milioane mc.
In perioada 1999-2001, in judet s-au efectuat lucrari de dezafectare, inchidere si reabilitare ecologica in 14 perimetre miniere, iar in intervalul 2004-2005, in alte 5 perimetre miniere. Proiectele de inchidere si ecologizare a minelor au avut ca obiect sistarea lucrarilor miniere de legatura cu suprafata; demolarea unor constructii din incintele industriale si evacuarea materialului rezultat; interventii de stabilizare-inierbare a haldelor de steril.
Adriana Iordache mai precizeaza ca este in curs, de asemenea, actiunea de verificare a ariilor naturale protejate si a siturilor „Natura 2000” din judetul Suceava, precum si felul in care administratorii sau custozii acestora respecta obligatiilor legale ce le revin. Totodata, actiuni de inspectie si control sunt efectuate si pe linia respectarii prevederilor legislatiei specifice in domeniul recoltarii, achizitionarii, prelucrarii si comercializarii de plante si animale din flora si fauna salbatica. Nu in cele din urma, comisarii judeteni suceveni de mediu fac o evaluare a conformarii operatorilor economici la prevederile HG nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si verificarea obiectivelor inregistrate in Inventarul National de Gaze cu Efect de Sera (INEGES).