Cu ce materiale ne izolam termic locuinta

Cu ce materiale ne izolam termic locuinta
Cu ce materiale ne izolam termic locuinta

Atunci cand construim sau cumparam o locuinta trebuie sa tinem cont in mod direct atat de confortul termic, cat si de cel fonic. Dezideratele amintite pot fi obtinute usor prin izolarea peretilor, a pardoselii si a plafonului cu materiale termo si fonoizolante.

Acestea vor spori confortul locatarilor si vor reduce cheltuielile pentru incalzire, vor proteja impotriva igrasiei, a umiditatii si, nu in ultimul rand, vor atenua zgomotele venite din exterior si de la vecini.

Materialele utilizate in sistemele de termoizolatii sunt polistirenul expandat, polistirenul extrudat, vata minerala de sticla sau bazaltica, in varianta simpla sau caserata cu folie de aluminiu anticondens.

Exista, de asemenea, o serie de alte materiale care au proprietati termoizolatoare si la care se poate apela cu succes in acest scop: pluta sau termorolul.

In general, aceste materiale trebuie sa prezinte o capacitate de izolare mare, fiabilitate si capacitatea de montare rapida si usoara.

Alegerea materialului potrivit se face in functie de cerintele de izolare termica si de diversele aplicatii.

Spre exemplu, pentru termoizolarea interioara a peretilor din incaperile putin expuse la umiditate, se poate utiliza vata minerala de sticla sau bazaltica ori polistirenul expandat. Acesta din urma poate fi intrebuintat cu succes si pentru placarile exterioare, cu conditia sa fie special conceput in acest scop.

Pentru izolarea pardoselilor se recomanda polistirenul extrudat, care are o densitate mai mare si o rezistenta mai buna.

Pentru a se asigura fonoizolarea, se poate folosi o folie speciala de poliester (un fel de burete), in cazul parchetului, sau pluta (chiar daca reprezinta una dintre cele mai rudimentare metode de izolare termica si fonica).

Vata minerala

Este un bun material izolant, folosit in general pentru izolarea interioara a peretilor de compartimentare, a tavanelor, planseelor dintre etaje, pardoselilor sub sape flotante, rosturilor dintre cladiri, acoperisurilor-terasa etc.

Caracteristicile de baza ale acestui material sunt urmatoarele, ofera o ventilare buna, nu retine apa, nu arde si nu intretine arderea, este ecologic si nu favorizeaza dezvoltarea microorganismelor.

Se comercializeaza sub forma de rulouri sau de dale elastice.

In cazul unei montari corespunzatoare, poate duce la economii de pana la 30% din energia consumata pentru incalzirea imobilului.

Placile din polistiren expandat

Sunt un excelent material termoizolant, utilizat pentru izolarea peretilor interiori si exteriori, a planseelor peste spatii reci, plafoanelor suspendate, teraselor necirculabile si a sistemelor de incalzire prin pardoseala.

Polistirenul expandat are o serie de caracteristici, dintre care amintim: este ignifug, nu se schimba in timp, prezinta o absorbtie redusa de apa, este neutru din punct de vedere chimic, izoleaza fara punti termice, in cazul montarii corecte.

Cu cat grosimea placii din polistiren este mai mare, cu atat creste si coeficientul de izolare termica si fonica.

Atentie: standardele de eficienta termica s-au schimbat anul acesta atat in UE cat si la noi, astfel incat in momentul de fata, daca vreti sa aveti locuinta cu o eficienta energetica conform normelor actuale, trebuie sa folositi polistiren cu o grosime de 15 cm.

Placile din polistiren extrudat

Este recomandat sa fie folosit in cazul peretilor expusi la umezeala, al peretilor exteriori ai subsolurilor, pardoselilor in contact direct cu pamantul, acoperisurilor plate etc.

Polistirenul extrudat rezista bine la umezeala, are o conductibilitate termica redusa si o greutate mica, este durabil in timp, nu are miros si este usor de montat. Este disponibil in placi cu profilul muchiei drept si in falt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *