OPEC se asteapta la o scadere a veniturilor din cauza “revolutiei gazelor de sist”

OPEC se a?teapt? la o sc?dere a veniturilor din cauza “revolu?iei gazelor de sist”
OPEC se asteapta la o scadere a veniturilor din cauza “revolutiei gazelor de sist”
OPEC se asteapta la o scadere a veniturilor din cauza “revolutiei gazelor de sist”

Cresterea productiei de petrol de sist si livrarile mai mari din Canada si Statele Unite, sunt privite cu ingrijorare de catre tarile membre OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).

SHALE_GAsCererea mondiala de petrol produs in tarile OPEC se va reduce, pana in 2018, cu un milion de barili, potrivit unui nou raport al organizatiei. Livrarile de petrol din America de Nord in urmatorii cinci ani vor ajunge la 4,9 milioane de barili pe zi, de doua ori mai mult fata de cifra estimata anul trecut.

Totodata, numai in acest an volumul productiei de petrol de sist in SUA si Canada va creste cu aproape o treime datorita tehnologiei avansate pe baza metodei de fracturare hidraulica si unui numar suficient de zone (slab populate – n.r.) in care aceasta metoda poate fi utilizata.

Pe de alta parte, este putin probabil ca nivelul preturilor la petrol sa se modifice radical in viitorul apropiat in comparatie cu pretul actual. In OPEC se crede ca rata mare de epuizare a resurselor va conduce si la o reducere a productiei spre 2018, iar succesul companiilor energetice in utilizarea sisturilor este putin probabil sa se replice in afara Americii de Nord.

Cererea mondiala de petrol este estimata de OPEC la 92.5 milioane de barili pe zi pana in 2016 si 108.5 milioane in 2035, comparativ cu 88.9 milioane in 2012. Livrarile din tarile non-OPEC vor creste si datorita nisipurilor petrolifere din Canada, a petrolului din Marea Caspica si America Latina, precum si a biocombustibililor din Brazilia si Europa.

Totodata, potrivit OPEC, preturile la titei vor ramane la un nivel de peste 100 dolari pe baril inainte de sfarsitul acestui an, astfel incat la reuniunea OPEC din 4 decembrie este putin probabil sa se schimbe cota de productie fata de nivelul actual, care este de 30 de milioane de barili pe zi.

Potrivit expertilor, rezervele totale de sisturi in lume sunt estimate la 650 bilioane de tone, din care se pot obtine pana la 26 bilioane de tone de titei de sist. Astfel, cantitatea de material petrolifer continut de sisturi, numite conventional sisturi bituminoasel, este de 13 ori mai mare decat petrolul conventional. Cu toate acestea, sisturile prelucrabile, care sa se justifice economic, sunt mult mai putine.

Recent, Departamentul de Energie al SUA a estimat resursele de petrol “recuperabile din punct de vedere tehnic” din sisturi la 345 de miliarde de barili in cele 42 de tari incluse in studiu, ceea ce reprezinta 10% din rezervele de petrol din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *