Rovana Plumb: In acest moment nu exista alte solicitari din partea Chevron cu privire la gazele de sist

Cine sunt europarlamentarii care s-au opus intaririi regulilor pentru protectia mediului in exploatarea gazelor de sist?
Rovana Plumb: In acest moment nu exista alte solicitari din partea Chevron cu privire la gazele de sist
Rovana Plumb: In acest moment nu exista alte solicitari din partea Chevron cu privire la gazele de sist

Compania Chevron nu a transmis, pana in prezent, alte solicitari cu privire la etape de prospectiuni sau explorare a gazelor de sist, in afara celor deja cunoscute, din Dobrogea si Vaslui, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

‘Din punct de vedere al Ministerului Mediului, al respectarii celor mai inalte standarde de mediu, am cerut pentru explorarea de la Vaslui un studiu de evaluare de impact de mediu, lucru care s-a desfasurat conform reglementarilor legale in vigoare. Nu mai exista alte solicitari, ci doar decizia de incadrare pentru prospectiuni, cea din Dobrogea. Alte solicitari din partea Chevron nu avem in momentul de fata. Explorarea este a doua faza pentru identificarea acestei resurse naturale, iar pentru explorare s-a cerut evaluare de impact de mediu conform Directivei europene. Avizul de explorare pentru Dobrogea poate fi luat in discutie dupa ce se termina partea de prospectiuni, care poate dura un an sau doi ani si numai dupa evaluare impact de mediu’, a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a precizat, totodata, la finalul unei intrevederi avuta cu secretarul de stat pentru Energie si Schimbari Climatice din Marea Britanie, Edward Davey, ca Romania va avea o colaborare stransa pe domeniul gazelor de sist cu Marea Britanie.

‘(…) In ceea ce priveste gazul de sist, vom avea o colaborare stransa cu Marea Britanie pentru a impartasi experienta pe care aceasta o are in domeniu, in cel al explorarii gazului de sist, in asa fel incat sa se respecte cele mai inalte standarde de mediu in aceasta activitate’, a explicat ministrul roman al Mediului.

Romania detine, in prezent, rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de sist, ceea ce ne claseaza pe locul al treilea in clasamentul tarilor europene, dupa Polonia (cu 4.190 miliarde mc) si Franta (3.879 miliarde mc), se arata pe site-ul infogazedesist.eu. Clasamentul este completat de: Danemarca (906 miliarde mc), Olanda si Marea Britanie (cu cate 736 miliarde mc), Bulgaria si Germania (cu cate 481 miliarde mc), Suedia (283 miliarde mc) si Spania (226 miliarde mc).

In ceea ce priveste rezervele recuperabile de petrol de sist, topul este condus de Franta (cu 4.700 milioane barili), urmata de Polonia (3.300 milioane barili) si Olanda (2.900 milioane barili). Romania ocupa locul sase, cu 300 milioane de barili.

Agentia pentru Protectia Mediului Constanta a emis, in luna mai, deciziile etapei de incadrare pentru Chevron Romania Exploration and Production SRL in cazul perimetrelor Costinesti si Vama Veche, care cuprinde lucrari de prospectiuni seismice in vederea identificarii resurselor.

De asemenea, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a informat printr-un comunicat de presa remis, in data de 19 iulie, ca a eliberat acordurile de mediu pentru trei proiecte ale carui titular este Chevron Romania Exploration and Production SRL, privind lucrarile de amenajare si foraj pentru sondele Popeni 1A, in comuna Gagesti, Silistea 1A, in comuna Pungesti si Paltinis 1A, in comuna Bacesti.

Chevron detine concesiuni pentru a efectua lucrari de prospectiuni a gazelor de sist la trei blocuri din Romania cu o suprafata de 270.000 de hectare (Costinesti, Vama Veche si Barlad).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *