Locuitorii din peste 110 orase din tara au scos, sambata, in strada, deseurile electrice si electronice pentru a putea fi colectate gratis de catre firmele de salubrizare si duse la reciclare. Se pare ca firmele insarcinate cu colectarea acestor deseuri au avut o concurenta acerba cu romii strangatori de fier vechi.
Campania nationala de colectare a deseurilor electrice si electronice initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a reusit sa stranga tone de aparate vechi, de la radiouri si monitoare pana la frigidere si masini de tesut. Aceasta campanie nu a adunat numai aparatura veche, ci si foarte multe procese verbale si amenzi pentru romii care traiesc cumparand fier vechi. Acestia s-au „infruptat” regeste din deseurile scoase de locuitori in strada, dar bucuria lor nu a durat mult deoarece politistii le-au dat amenzi usturatoare si le-au confiscat atat „marfa” care, oricum, trebuia stransa de pe strazi, cat si atelajele.
Potrivit Hotararii de Guvern 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice va trebui sa fie de patru kg/cap de locuitor, pana la sfarsitul anului 2008. Astfel, prin aceasta campanie se urmarea mai mult efectuarea unui sondaj sociologic, iar interventia „binevoitoare” a romilor putea sa dea peste cap acest sondaj care ne arata daca am atins acest prag. Ei bine, din primele date statistice rezultate in urma campaniei s-a descoperit ca romanii sunt, ca de obicei, strangatori si economi si o sa mai dureze ceva pana vom atinge acel prag de patru kg de deseuri electronice pe cap de locuitor
Sursa: Atac Online