Un nou studiu publicat in jurnalul „Nature Climate Change” arata ca oceanele ce devin mai acide din cauza emisiilor combustibililor fosili in atmosfera pot amplifica procesul de incalzire globala, deoarece vor emite o cantitate mai mica dintr-un gaz ce ajuta la protejarea Pamantului de radiatii.
Cercetatorii avertizeaza ca acest efect, ce poate avea consecinte vaste, nu este inclus in modelele climatice folosite astazi.
Oamenii de stiinta afirma ca emisiile de dioxid de carbon de origine umana contribuie la incalzirea planetei, deoarece permit caldurii provenite de la Soare sa patrunda in atmosfera pamantului, insa blocheaza energia reflectata de Terra, generand asa-numitul „efect de sera”.
Emisiile de dioxid de carbon duc totodata la scaderea pH-ului oceanelor planetei, facandu-le mai acide, ceea ce afecteaza productia de sulfura de dimetil (DMS) a planctonului.
Sulfura de dimetil eliberata in atmosfera ajuta la reflectarea radiatiilor provenite de la Soare, reducand astfel temperaturile inregistrate pe suprafata planetei.
Folosind simulari climatice, cercetatorii au concluzionat ca o reducere cu 18% a emisiilor de sulfura de dimetil pana in 2100 ar putea duce la o crestere de pana la 0,48 grade Celsius a temperaturii globale.
„Din cate stim, suntem primii cercetatori care identifica potentialul impact asupra climei pe care l-ar avea schimbarile in ciclul global de sulf provocate de acidificarea oceanelor”, subliniaza oamenii de stiinta.
„Rezultatele noastre subliniaza ca acest mecanism prin care acidificarea oceanelor poate avea un impact asupra climei ar trebui sa fie luat in calcul in viitoarele proiectii ale schimbarilor climatice”, mai spun specialistii.
De asemenea, oamenii de stiinta avertizeaza ca acidificarea oceanelor poate avea si alte consecinte neintelese inca asupra biologiei marine ce ar putea provoca reduceri suplimentare in productia de sulfura de dimetil.