S-a dublat numarul operatorilor ecologici in agricultura salajeana

S-a dublat numarul operatorilor ecologici in agricultura salajeana
S-a dublat numarul operatorilor ecologici in agricultura salajeana

Agricultura ecologica este rasfatata noii Politici Agrare Comune 2014-2020, avand alocate subventii mai mari atat din fonduri europene, cat si din cele nationale. In Romania, agricultura ecologica s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Dovada sta si faptul ca Romania a fost declarata „{ara Anului” la Targul International de Produse Ecologice de la Nuremberg (Germania). Numarul operatorilor care lucreaza in acest sistem a depasit 26.000, iar suprafetele cultivate cu produse ecologice insumeaza circa 450.000 de hectare.

La inceputul acestei luni, Guvernul a adoptat un act normativ menit sa echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii in acest an, in sensul majorarii cuantumului acordat micilor exploatatii (0,3-5 hectare) de la 450 la 540 de euro pe exploatatie. „Fata de anul trecut sprijinul a cescut de la 4 milioane de euro la 7 milioane de euro. Este o crestere semnificativa, dar insuficienta, daca ne raportam la numarul de operatori din sistemul ecologic, astfel incat facem eforturi ca, de la an la an, sa marim aceste sume si sa raspundem nevoilor pe care le au fermierii”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Si in judetul Salaj, numarul operatorilor ecologici a crescut de la an la an. Potrivit Danei Bogdan, din cadrul Directiei Agri-cole Salaj, pana in prezent sunt inscrisi 581 de operatori ecologici salajeni. Majoritatea detin exploatatii cuprinse intre 0,3-5 hectare, cu livezi de meri, pruni si nuci. Sunt insa si cativa operatori mari precum Agrocoop Bobota, care cultiva cereale ecologice pe 350 de hectare, SC Farmecolact din Ortelec, ferma ecologica de produse animaliere, si SC Salvatore Maeriste, cu apropape 400 de hectare cultivate cu cereale ecologice. In urma cu doua luni, la nivel de judet s-a incercat constituirea „Asociatiei producatori-lor de produse ecologice si de calitate”. Au participat in jur de 30 de producatori din intreg judetul. S-au ales si membrii conducerii asociatiei, sub indruma-rea profesorului Universitar salajean Avram Fitiu. Insa pana la ora actuala asociatia nu a fost inregistrata la tribunal.

Cat despre plati, precizam ca acestea se fac nu in anul in care s-a depus cererea pentru exploatatia ecologica, ci in urmatorul an. Potrivit lui Ioan Tarau, sef serviciu in cadrul APIA Salaj, numarul operatorilor ecologici a crescut semnificativ in 2012 fata de 2011. In acest an au primit sprijin in valoare de 540 de euro, pentru 2012, 581 de agricultori ecologici, din care 574 pe productia vegetala si 7 pe produse animaliere. Ca sa ne dam seama de amploarea cresterii numarului de operatori ecologici in judetul nostru, amintim ca in anul 2011 au fost in evidentele APIA pentru sprijin doar 228 de beneficiari, care au primit 213,34 euro pe exploatatie. „Pe noul ciclu financiar 2014-2020, subventia pe suprafata la culturile ecologice urmeaza sa creasca la 600 de euro la hectar si, in unele cazuri, pana la 900 de euro la hectar”, a promis ministul Agriculturii, Daniel Constantin. Numai ca nu toate promisiunile ministrului sunt cu lapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *