Să nu ne lăsăm păcăliți de „ecologia murdară” aka. Greenwashing

Unul dintre pericolele la care suntem supuși în legătură cu mișcarea de ecologizare este acela de a adera la soluții false de protecție a mediului. Multe companii promovează, sub etichetă verde, produse și tehnologii care sunt, de fapt, la fel de dăunătoare precum cele pe care le înlocuiesc. Un nou raport Greeenpeace ilustrează de ce ar trebui să ne ferim de acest tip de “ecologie murdară” aka. Greenwashing.

Opinia publică, la nivel global, a devenit din ce în ce mai sensibilă la utilizarea plasticului în comerț. Sentimentul anti-plastic a fost receptat de unele companii drept o oportunitate de a ieși în evidență, introducând pe piață produse “îmbunătățite”, pe care le promovează ca fiind mai sustenabile. Este cazul așa-ziselor ambalajele biodegradabile sau compostabile ori adoptării la scală industrială a ambalajelor de hârtie sau promovării reciclării chimice a produselor. 

Deși la prima vedere toate aceste soluții par a fi în regulă, un raport nou întocmit de Greenpeace SUA explică de ce ele manipulează opinia publică practicând ceea ce se cheamă “greenwashing” – la care ne vom referi în traducere drept “ecologie murdară”. Raportul este intitulat: “Viitorul aruncat la gunoi: companiile au înțeles poluarea cu plastic pe dos” și invită consumatorii să își păstreze o doză de scepticism față de “soluțiile verzi” promovate de diverse companii, drept răspuns la criza poluării.

În raport sunt analizate noile tipuri de materialele plastice care sunt promovate drept biodegradabile sau compostabile, ale căror proprietăți dezamăgesc așteptările și continuă să dăuneze mediului înconjurător. Soluția adoptării ambalajelor de hărtie în locul ambalajelor de plastic este și ea cât se poate de nesustenabilă, crescând ritmul defrișărilor. Nici măcar soluția reciclării plasticului nu este pe deplin sustenabilă. Iată de ce:

“Sistemele de reciclare nu pot ține pasul cu cantitățile enorme de deșeurile de plastic generale zi de zi. Până și Germania, care se mândrește cu una dintre cele mai ridicate rate a reciclării la nivel mondial, reciclează doar 38% din plasticul colectat, restul de 60% fiind incinerat. “

Imaginea a fost preluată din raportul Greenpeace SUA, 2019.

Cât despre reciclarea chimică a plasticului, foarte mulți dintre noi ne aflăm în eroare. Reciclarea chimică presupune dizolvarea polimerilor din plastic prin intermediul unor solvenți chimici sau prin depolimerizare termică. Asfel, se obține o formă inferioară de plastic (care va ajunge deșeu, oricum), generând în timpul prelucrării o serie de substanțe secundare extrem de periculoase. Industria reciclării chimice nu este reglementată corespunzător, nu este transparentă și necesită cantități foarte mari de energie pentru a funcționa. Industria reciclării chimice acordă o atenție minimală sănătății mediului și oamenilor, concentrându-se pe exploatarea brută a materialelor, fără a lua în considerare ce se va întâmpla cu ele după prelucrare. 

Prin acest raport, Greenpeace SUA a vrut să avertizeze consumatorii să rămână alerți și să evite să devină promotorii diverselor forme de ecologie murdară (Greenwashing). Greenpeace consideră că avem nevoie de o schimbare radicală, la 180 de grade, a modului în care proiectăm ambalajele produselor din comerț. 

Planeta noastră nu poate să susțină trendul actual care marchează o creștere a cantității de ambalaje de unică folosință, recurgând la mai multă hârtie sau carton. Companiile din mediul privat trebuie să regândească forma sub care își comercializează sau livrează produsele, astfel încât să reducă cantitatea de ambalaje pe care o folosesc. O soluție în acest sens sunt recipientele refolosibile sau cele cu posibilitate de reumplere. 

O astfel de schimbare necesită mai mult efort decât înlocuirea, pur și simplu, a unui material cu un altul. Reproiectarea modului de ambalare și comercializare a produselor presupune o inovare reală, precum și schimbarea obiceiurilor de consum ale populației și o nouă infrastructură de transport și livrare a produselor. Însă este singura cale sustenabilă de urmat. În 2050 se estimează că peste 12 milioane de tone metrice de plastic se vor afla în natură. Asta înseamnă că omenirea nu mai are timp de pierdut pe soluții de mâna a doua, ci trebuie să își schimbe radical obiceiurile.

Acest articol reprezintă o traducere și adaptare a următorului articol, intitulat „Companies are promoting false solutions to plastic waste„, care a fost scris de Katherine Martinko pentru www.treehugger.com. În cazul depistării oricăror neconcordanțe între versiunea în engleză și cea în română a articolului, va avea prioritate versiunea în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *