Salonul agriculturii de la Paris: vaca, simbol al poluǎrii?

Salonul agriculturii de la Paris: vaca, simbol al poluǎrii?
Salonul agriculturii de la Paris: vaca, simbol al poluǎrii?

La Paris, Salonul agriculturii rǎmine unul dintre cele mai populare manifestǎri expozitionale. Dovadǎ marele numǎr de vizitatori dar si numeroasele dezbateri generate de acest eveniment, precum si marele numǎr de sondaje legate de raporturile francezilor cu traditiile lor agricole si cu atasamentul lor fatǎ de lumea ruralǎ. Nu lipseste nici dimensiunea politicǎ iar vizita presedintelui Hollande la Salon nu a rǎmas neobservatǎ. Au fost insǎ evocate, mai mult decit in alti ani, si unele dileme… ecologice.

Toatǎ lumea stie cǎ fermierii se trezesc de vreme pentru a-si incepe activitǎtile zilnice, mai ales pentru a-si hrǎni animalele, de exemplu vacile… Presedintele François Hollande a vrut fǎrǎ indoialǎ sǎ le aducǎ un omagiu acestor oameni harnici trezindu-se si el, simbǎtǎ 21 februarie, foarte devreme, ca sǎ-si inceapǎ vizita la salon chiar de la ora 7 dimineata. O vizitǎ care s-a intins apoi pe 8 ore, deci nimeni nu-i va putea reprosa presedintelui francez cǎ nu le-a acordat timp si atentie fermierilor si agricultorilor veniti sǎ-si expunǎ tot ce au ei mai bun si mai reprezentativ (si in primul rind cele 4000 de animale), in pavilionul expozitional de la Porte de Versailles.

Cum scrie insǎ Agentia France Presse, intr-un moment cind lumea agricolǎ este in crizǎ, Salonul Agriculturii a devenit de fapt si un imens caiet de doleante. Reprezentantii fiecǎrui sector de activitate au avut de fapt sǎ-i cearǎ ceva presedintelui sau ministrului agriculturii, Stéphane Le Foll.

Presedintele si delegatia sa s-au vǎzut insǎ confruntati si cu diversele organizatii neguvernamentale care denuntǎ modul in care sunt sacrificate animalele, ba chiar faptul cǎ omul se hrǎneste cu carne. Pe unele pancarte erau scrise slogane de genul „infernul pe pǎmint”, sau „genocid”, tot acest efort cu intentia de a denunta situatia din marile abatoare si crescǎtorii de animale.

Pentru seful statului francez dilema a fost insǎ alta, cu ocazia acestui Salon. In decembrie anul acesta Franta va gǎzdui o importantǎ conferintǎ internationlǎ pe tema luptei impotriva fenomenului de serǎ, sau a incǎlzirii atmosferei. O conferintǎ anuntatǎ deja ca fiind a ultimei sanse, iar Franta are ambitia de a incerca sǎ obtinǎ de la toate marile puteri industriale precum si de la tǎrile in curs de dezvoltare un angajament ferm in favoarea reducerii emisiei de gaze cu efect de serǎ.

Ori, se stie, agricultura este una din principalele sectoare responsabile de amplificare acestui fenomen – efectul de serǎ. Specialistii spun, de exemplu, cǎ numai in Franta, 21 la sutǎ din gazele cu efect de serǎ emise in fieacare an provin de la activitǎtile agricole. Vaca pe care François Hollande a mingiiat-o prima cind a intrat in Salon, o superbǎ vacǎ flamandǎ pe nume Filouse, mascota Salonului de altfel, nu simbolizeazǎ doar munca pasionatǎ a fermierului francez ci si ideea de poluare. Oricit ar pǎrea de nedrept sǎ le reprosǎm vacilor cǎ existǎ, peste jumǎtate din cantitatea de emisii de gaze cu efect de serǎ provind din agriculturǎ este pusǎ pe seama sectorul bovin. Vacile pasc sau mǎnincǎ iarbǎ, dupǎ aceea rumegǎ, iar fermentatia naturalǎ produce metan care pleacǎ in atmosferǎ. Imposibil de schimbat acest metabolism. Ideal ar fi, spun in glumǎ unii specialisti, sǎ poatǎ fi grefat un stomac de cangur in locul celui de vacǎ, intrucit cangurul este unui dintre rarele mamifere, dacǎ nu singurul, care nu produce metan cind rumegǎ. Si acest lucru este imposibil insǎ, deci concluzia ar fi cǎ trebuie sǎ mincǎm mai putinǎ carne pentru ca sectorul bovin sǎ poatǎ polua mai putin.

Ceea ce a incercat, cu tact, sǎ sugereze si presedintele francez evocind ideea de responsabilitate si de agro-ecologie. Franta incearcǎ in orice caz sǎ fie un exemplu in materie de comportament ecologic. Ea este insǎ, in acelasi timp, o mare putere agricolǎ. Greu de reconciliat cele douǎ aspecte, iar vacile, cind rumegǎ, sunt atit de simpatice… Cum sǎ le consideri vinovate, chiar si partial, de incǎlzirea atmosferei si de toate catastrofele pe care climatologii le anuntǎ in viitor, incepind cu topirea calotei polare si continuind cu disparitia unor state insulare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *