Severinul renunta la termoficarea pe carbune. CEO pierde un client!

Severinul renunta la termoficarea pe carbune. CEO pierde un client!
Severinul renunta la termoficarea pe carbune. CEO pierde un client!

Insolventa Regiei Autonome de Activitati Nucleare din judetul vecin va lasa tot orasul Drobeta Turnu Severin fara apa calda si caldura, asta desi carbunele necesar pentru incalzirea celor aproape 40.000 de familii este la doi pasi. Datoriile acumulate in timp, situatia financiara dificila de la RAAN si indiferenta politicienilor duc nu doar la nefolosirea lignitului, ci si la disponibilizari uriase pe care regia le va face in perioada urmatoare, consecintele neavand cum sa fie unele pozitive pentru mineritul si energia din Oltenia.

Saptamana care tocmai a trecut nu a fost una de bun augur pentru autoritatile din Drobeta Turnu Severin, Regia Autonoma de Activitati Nucleare notificand oficial Primaria orasului de faptul ca reziliaza contractul de furnizare a agentului termic si a caldurii. Contractul cu pricina, incheiat pe o perioada de vreo 30 de ani, la inceputul anilor 2000, prevede un termen de gratie de sase luni, in care autoritatile sunt nevoite sa isi ia masuri pentru a gasi o solutia la o astfel de problema.

Primarul Constantin Gherghe spune ca a facut demersuri pe la toate ministerele de la Bucuresti si nu a gasit intelegere tocmai la Ministerul Energiei, cel care are in subordine RAAN si Romag Termo DrobetaTurnu Severin, furnizorii de apa calda si agent termic.

Disponibilizari si carbune de la rezerva de stat

In timp ce Complexul Energetic Oltenia incearca sa isi recupereze banii pe carbunele livrat in anii anteriori de la o regie aflata in insolventa, locuitorii si institutiile publice din Severin au fost iarna aceasta incalzite cu carbune livrat din rezerva de stat. Primarul Gherghe spune ca a gasit intelegere la Ministerul Afacerilor Interne in acest sens, minister condus de Gabriel Oprea, edilul fiind membru al partidului lui Oprea. Cei de la RAAN propusesera administratiei locale de a face rost de subventii care sa asigure functionarea a doua cazane de 420 tone/ora, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice fiind de acord cu o asemenea varianta, varianta care nu a fost agreata tocmai de Ministerul Energiei.

RAAN a notificat deja Primaria Drobeta Turnu Severin ca stocul de carbune pe care il are acum este pe final si ca in martie vor fi deja probleme in furnizarea apei calde si a caldurii. In timp ce reprezentantii administratiei locale incearca sa gaseasca solutii pentru iarna viitoare, liderul sindical de la ROMAG Prod, Florin Rogobete, spune ca primavara care bate la usa cel putin in calendare, nu va fi una deloc frumoasa pe malul Dunarii. Regia pregateste reduceri de personal uriase, din cei 2300 de salariati doar 500 urmand sa mai aiba de lucru la inceputul verii viitoare. Din martie si pana in iunie nu mai putin de 1800 de angajati vor ramane fara slujbe, iar daca mai punem in context si faptul ca si Complexul Energetic Oltenia se pregateste sa dea afara, sub diferite forme, 3000 de salariati, putem intelege de ce lignitul nu mai reprezinta o marfa profitabila, ci doar una folositoare politicienilor in anumite conjuncturi.

Fara centrale de apartament

Pentru cine se gandeste ca si Severinul ar putea adopta solutia de la Targu Jiu de instalare de catre proprietarii apartamentelor a centralelor termice necesare unei familii e bine de stiut ca reteaua de gaze din oras este mult subdimensionata. Buteliile sunt inca la mare cautare pe malul Dunarii, asta facand ca, pana acum, si reteaua de termoficare sa reziste pe piata. Din septembrie 2013 RAAN a intrat insa in insolventa si era evident ca la un moment dat nu lignitul va fi cel care va incalzi orasul, ci gazele sau chiar energia electrica.

Complexul Energetic Oltenia are de recuperat de la RAAN aproape 11% din datoriile totale pe care regia de apa grea le are la furnizorii sai, suma regasita in tabelul intocmit de administratorul judiciar fiind de peste 245 de milioane de lei, in tabelul respectiv regasindu-se si Artego SA Targu Jiu, cu aproape 1,5 milioane lei, dar si Societatea pentru Inchiderea si Conservarea Minelor SA Targu Jiu, cu peste 19 milioane de lei.

Cu asa datorii la societatile din minerit si energie, autoritatile din Severin se gandesc sa preia instalatia de termoficare si cu ajutorul unor motoare termice sa rezolve problema caldurii pana iarna viitoare. Motoarele respective ar consuma gaze, nu carbune, ar polua mai putin si nici nu ar crea atat de multe slujbe ca la regia care se pregateste de disponibilizari, situatia ramanand incurcata rau pentru perioada urmatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *