Dintre cele sase specii de sturioni care existau in Bazinul Dunarii, una este deja disparuta, iar restul sunt in situatie critica

Impreuna pentru salvarea sturionilor

Dintre cele sase specii de sturioni care existau in trecut in Bazinul Dunarii, una este deja disparuta, iar restul sunt in situatie critica, efectivele lor fiind in continua scadere. Ȋn trecut reprezentau o populatie majestuoasa a Dunarii si Marii Negre … astazi sunt umbre pe cale de disparitie. Ȋn trecut, pescarii prindeau anual sute de tone de sturioni, astazi vorbim despre salvarea ultimelor exemplare.

Sunt necesare masuri urgente pentru a preveni disparitia acestor specii emblematice si a le proteja habitatele. Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force), infiintat in ianuarie 2012 cu sprijin guvernamental si non-guvernamental, reprezinta o platforma care urmareste reunirea tuturor sinergiilor din Bazinul Dunarii in vederea promovarii cat mai active a protectiei sturionilor. Sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, Aria Prioritara 6 (Biodiversitate) precum si al Comisiei Interntionale de Protectie a Fluviului Dunarea (ICPDR) sunt semnale pozitive care indica interesul crescand al clasei politice pentru acest subiect.

Planul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor, elaborat in conformitate cu Declaratia RAMSAR pentru Conservarea Globala a Sturionilor”, si adoptat in anul 2005 in cadrul Conventiei de la Berna, sta la baza programului “Sturion 2020” care urmareste restabilirea populatiilor de sturioni in Bazinul Dunarii si Marea Neagra. Strategia integrativa la nivelul bazinului, care include masuri de conservare a habitatelor/speciilor, va contribui la reducerea presiunilor existente cum ar fi supra-exploatarea, poluarea, navigatia, constructiile, indiguirile, schimbarile climatic, etc.), dar implementarea sa depinde de sprijinul existent la nivel guvernamental si local.

Ȋi putem ajuta sa supravietuiasca in conditiile cresterii presiunilor din partea societatii umane? Raspunsul se afla in dorinta si capacitatea noastra de a convietui alaturi de alte organisme cu care impartim aceleasi resurse, chiar daca poate nu realizam ca biodiversitatea care ne inconjoara reprezinta insasi baza existentei noastre.

Grupul de Actiune pentru Conservarea Sturionilor lanseaza pe aceasta cale un apel catre toti factorii de decizie politica precum si catre populatie sa spijine realizarea acestui program – reusita lui depinde de noi, iar soarta acestei specii este in mainile noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *