Sariti cu totii si strigati tare, Rosia Montana nu e de vanzare!

Sariti cu totii si strigati tare, Rosia Montana nu e de vanzare!

Sambata, 28 ianuarie 2012, a avut loc in Piata Constitutiei din Bucuresti cea mai importanta actiune de strada a ultimilor ani pentru Campania Salvati Rosia Montana. La manifestatie au participat peste 500 de romani din intreaga tara, care au protestat alaturi de localnici din Rosia Montana impotriva deciziei iminente a ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, de emitere a acordului de mediu pentru proiectul minier propus la Rosia Montana.

Protestul a inceput la ora 11 in Piata Constitutiei si a continuat ulterior in Piata Universitatii, la borna kilometrului zero al democratiei romanesti. Manifestatii de sustinere a protestului din Bucuresti au avut loc concomitent si in Cluj-Napoca, Brasov, precum si in alte orase din tara. Evenimentul din Bucuresti a fost deschis de presedintele Asociatiei Alburnus Maior, domnul Eugen David, care a multumit celor prezenti pentru sprijinul lor. Solidaritatea celor ce sustin campania este deosebit de importanta in aceste momente cruciale pentru soarta Rosiei Montane si pentru continuarea luptei de rezistenta a localnicilor, care de 15 ani isi apara drepturile in ciuda ignorantei autoritatilor locale si  a presiunilor constante ale companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Discursul lui Eugen David a fost urmat de interventii ale altor membrii ai Asociatiei Alburnus Maior din Rosia Montana si Bucium, dar si de cele ale unor activisti, reprezentanti ai organizatiilor cu un rol cheie in Campania Salvati Rosia Montana.

„Ne exprimam stupefactia si dezaprobarea fata de efortul, de dimensiuni pana acum nemaiintalnite, al unor televiziuni, publicatii on-line si chiar agentii de stiri pentru a dezinforma privitor la numarul de participanti, mesajul si ecoul public al demonstratiilor de sambata din Bucuresti si al miscarii Salvati Rosia Montana in ansamblu. Chiar daca suntem invizibili pentru presa, noi tot vom continua sa transmitem ca Rosia Montana nu e de vanzare. Noi nu vom pleca si nu ne vom vinde pamanturile, bisericile si mormintele strabunilor. As vrea sa vad acest lucru mentionat de presa si discutat in talk-show-uri, nu povesti despre profituri aberante si locuri de munca inventate”, a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

„Viitorul nostru, al tuturor, depinde in mare masura de modul in care vom sti sa tratam problema de la Rosia Montana. Coruptia, cenzura media, impunerea unei vointe politice in detrimentul vointei cetatenilor, protejarea intereselor unui investitor strain in detrimentul proprietatii oamenilor si a patrimoniului national sunt probleme acute care se vor generaliza si se vor acutiza daca nu vom lupta cu totii impotriva lor. Viitorul Rosiei Montane este viitorul Romaniei. Cum il vom construi depinde doar de noi” a declarat Claudia Apostol, voluntar al Campaniei Salvati Rosia Montana.

Ca reactie, ministrul mediului, desi a fost invitat sa participe si sa dialogheze cu cei prezenti la manifestatie, a emis un comunicat de presa prin care atentia era indreptata spre Ministerul Economiei si problema locurilor de munca. „Constatam cu ingrijorare si tristete, ca la 12 ani de accidentul de la Baia Mare, ce se implinesc pe 30 ianuarie, Ministerul Mediului alege o data in plus sa transfere responsabilitatea catre alte autoritati si sa ignore problemele grave de mediu pe care proiectul minier le-ar implica”, a completat Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior.

Piata Constitutiei a rasunat de vocile celor peste 500 de participanti la protest care au scandat mesaje adresate atat ministrului mediului, Laszlo Borbely, cat si presedintelui Traian Basescu si ministrului culturii, Kelemen Hunor care incearca sa grabeasca avizarea proiectului minier: “Borbely, nu semna sa dispara Rosia!”, “Muntii Apuseni sunt furati de Kelemen!”, “Basescule nu uita, Rosia nu e a ta!”, “Sariti cu totii si strigati tare, Rosia Montana nu e de vanzare!” precum si multe altele.

Link-uri:
Discursuri: Mihnea Blidariu – muzician | activist, Eugen David – presedinte Asociatia Alburnus Maior, Adrian Dohotaru – activist | membru al Grupului pentru Actiune Sociala, Nicusor Dan – presedinte Asociatia Salvati Bucurestiul
http://vimeo.com/35801662

Campania Salvati Rosia Montana in Piata Universitatii
http://www.youtube.com/watch?v=D49CnmEto5g&feature=mfu_in_order&list=UL

Motive contra proiectului minier de la Rosia Montana
http://www.youtube.com/watch?v=9m9YFzWhdrk
http://www.youtube.com/watch?v=32QkmNXaVd0&feature=mfu_in_order&list=UL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *