Scandal in jurul oraselor ecologice

  0
  471

  Profitul urias adus de construirea, pe spatii virgine, a localitatilor cu poluare zero naste dispute la Londra

  Orasele ecologice par a fi solutia pentru viitor. O viata idilica, uneori, se configureaza in spatii in care emisiile de carbon sunt zero, rondurile cu flori se arata pretutindeni, pistele pentru biciclisti inlocuiesc soselele, iar panourile solare fac uitate sistemele de incalzire care polueaza atmosfera. Petice de pamant, neatinse de poluare, pe care arhitectii planuiesc asezari pentru numai cateva mii de persoane, sunt vanate asiduu de cei care au bani si vor sa respire aer curat, dar si de cei care vor sa faca afaceri din tot ceea ce inseamna eco.

  Englezii se numara si ei printre cei atinsi de morbul vietii la tara, dorind sa lase in urma metropolele murdare si supraaglomerate, cu toate neajunsurile pe care le presupune traiul zilnic in astfel de locuri in care poluarea de toate felurile devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai greu de suportat. Intre localitatile Basingstoke si Winchester se afla un colt de rai pe care se da una dintre cele mai mari batalii imobiliare din Anglia, se arata intr-un articol din cotidianul britanic „The Independent”.

  O firma de constructii doreste sa inalte aici un oras ecologic, in ciuda faptului ca acest lucru presupune distrugerea naturii. Nu conteaza ca va fi serios afectat habitatul natural al atator plante si vietuitoare, ci doar faptul ca, in numele ecologiei, care deja este un subiect la moda si aduce voturi cu nemiluita in campaniile electorale, trebuie exploatat orice mod in care, chipurile, oamenii sunt ajutati sa traiasca eco si sa manance bio.

  Planul a fost deja respins de autoritatile locale de patru ori pana acum, dar mirajul celei mai mari lovituri imobiliare din ultimii ani ii face pe constructorii englezi sa lupte prin orice mijloace pentru a duce la final proiectul orasului ecologic.

  Ce mai conteaza natura cand avem ecoprofit!

  Societatea imobiliara isi sustine cu cerbicie proiectul, in ciuda tuturor protestelor manifestate de guvern si de ecologistii englezi. Ea pretinde ca terenul vizat este ideal pentru a adaposti 28.500 de oameni, care vor trai aici la cele mai inalte standarde ecologice.

  Salbaticia locului si designul propus de constructori, care, spun ei, va fi deosebit, sunt doua motive serioase pentru care acestia isi sustin ideea de a ridica aici cel mai teribil oras ecologic din Anglia. Dar toate aceste argumente nu fac decat sa starneasca si mai abitir furia ecologistilor care sunt, pur si simplu, ingroziti de urmarile pe care le-ar putea avea asupra mediului excavatoarele si tot ceea ce presupune un santier in mijlocul naturii.

  Mii de hectare de teren virgin distruse, animale salbatice puse pe fuga, sute de copaci culcati la pamant, gunoaie care ar urma sa troneze in locuri neatinse pana acum de civilizatie, fie ea si una care propovaduieste protectia mediului inconjurator!

  Afront adus mediului inconjurator

  Presedintele Consiliului Local din Winchester, George Beckett, i-a instiintat in scris pe mai-marii sai despre proiect, calificand aceasta initiativa ecoimobiliara ca un exercitiu de cinism si un afront adus naturii. Tom Oliver, liderul Asociatiei de protectie a mediului rural englez, descalifica, la randul sau, aceasta initiativa. El spune ca un astfel de oras, asa-zis ecologic, construit in mijlocul naturii, care trebuie protejata, si nu distrusa, nu ar reprezenta decat o pata la adresa politicilor de mediu. „Acest proiect nu este decat o nascocire a unei companii oportuniste.

  Acest oras eco, odata ridicat, va discredita guvernul si nu va face decat sa stearga credibilitatea altor societati care vor, intr-adevar, sa intre in competitia constructiilor de acest fel”, a spus Tom Oliver. Compania imobiliara merge si mai departe, oferindu-le preturi exorbitante proprietarilor terenurilor vizate. Oficial, managerii firmei nu recunosc acest lucru, ascunzandu-se sub pretextul confidentialitatii informatiilor.
  Dongtan, un alt Disneyland?
  China si Marea Britanie sunt lideri mondiali in ceea ce priveste construirea oraselor ecologice. Celebrul, de-acum, „eco-city” Dongtan, care urmeaza sa fie ridicat langa Shanghai, China, va fi construit de o societate de constructii chineza in colaborare cu firma britanica Arup, care va asigura partea tehnica de dezvoltare a proiectului.

  Orasul ecologic din China este prevazut sa adaposteasca peste 90.000 de oameni pana in 2010, iar 90 la suta din deseuri vor fi reciclate sau refolosite. Dar si in acest caz exista voci care contesta proiectul, sustinand ca Dongtan va fi un fel de Disneyland. Dar verdictul in ceea ce priveste construirea acestui oras va fi influentat de alti factori care tin de succesul arhitectonic, de tehnologie, si nu neaparat de valoarea sa comerciala, sustin investitorii.

  Orasul ecologic arabesc va bate recordul

  Nici arabii nu se lasa mai prejos. Ei vor sa construiasca langa Abu Dhabi cel mai mare oras verde de pe glob. Proiectul le apartine tot englezilor, mai precis arhitectului britanic Norman Foster, care doreste sa ridice aici case ecologice pentru aproximativ 50.000 de oameni. Pierderile de energie preconizate sunt zero, iar despre poluare nici nu poate fi vorba.

  Panouri fotovoltaice vor furniza energie, iar orasul va profita din plin de briza marii. Perimetrul orasului va fi protejat de neplacerile provocate de clima desertica si de zgomotul provocat de avioanele care aterizeaza pe aeroportul din Abu Dhabi din apropiere. Masinile nu vor avea acces in oras, pentru a reduce la maximum emisiile de dioxid de carbon. Transportul in comun va fi asigurat de masini echipate cu baterii electrice, pentru care va fi construita o retea de alimentare cu energie, iar apa va fi reciclata si folosita pentru udarea plantelor ce vor fi crescute si folosite, apoi, pe post de biocarburanti.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.