Scandalos la Targu Jiu – Un fleac: un miliard pentru fiecare latrat

Un document emis de Directia de Servicii Comunale din subordinea Primariei Targu-Jiu arata dispretul total fata de banul public. Capturarea unui caine la Targu-Jiu si ducerea lui intr-un padoc fara sa aiba autorizatie de functionare costa aproape un miliard de lei vechi!
hingheri
La Targu-Jiu, un caine prins de hingheri inseamna cheltuirea a 100.000 de lei, aproape un miliard de lei vechi, din bugetul local. La inceputul lunii ianuarie 2009, Directia de Servicii Comunale emite un act in care isi explica activitatea de gestionare a cainilor comunitari: „Adapostul in care isi desfasoara activitatea Serviciul de gospodarire a cainilor fara stapan in anul 2008 se afla amplasat in Strada Narciselor (380 m.p.), valoarea executiei acestuia fiind de circa 34.896 de lei”. In aceeasi adresa se arata faptul ca pentru aceasta investitie nu s-a putut obtine autorizatie de functionare. Drept urmare, Primaria arunca pe „apa sambetei” peste 340 de milioane de lei vechi.

Tot din adresa institutiei publice aflam cel mai socant raspuns dat vreodata de autoritati in justificarea fondurilor publice: „Activitatea de gestionare a cainilor fara stapan in perioada 2002-2007 a cuprins capturarea unui numar foarte mic de caini comunitari, circa 15 bucati, ce au fost adapostiti in padoc, dupa care au fost preluati de Pro Animals”. In acelasi document, mai sunt prezentate si sumele pentru aceasta activitate. Suma totala din ianuarie 2002 pana in noiembrie 2008 folosita de Primaria municipiului Targu-Jiu pentru prinderea acestor caini este de peste 11 miliarde de lei vechi. Miliarde care au fost cheltuite doar pentru capturarea cainilor din strada, pentru ca in aceeasi adresa suntem anuntati ca nu au fost efectuate niciodata interventii chirurgicale, adica acesti caini nu au fost sterilizati. Se mai spune ca Primaria nu detine un loc special amenajat pentru incinerarea cadavrelor de caini. Deci banii au fost cheltuiti pe motorina deplasarilor in teren (pentru ca tot in document se spune ca majoritatea cainilor capturati au fost revendicati de catre stapani direct din masina de transport), pe salarii si pentru hrana celor 15 caini din padoc.

PRIMARIA RECUNOASTE

Presedinta Asociatiei Pro Animals din Targu-Jiu, Carmena Serbanoiu, a ramas surprinsa de sumele folosite de municipalitate pentru aceasta activitate: „Cred ca pot vorbi ca un om care toata ziua cu asta se ocupa, cu ingrijirea acestor caini fara stapan. In mod voluntar fac aceasta activitate. Cei 15 caini despre care DSC spune ca ar fi ajuns in padocul nostru va spun clar ca nu este asa. Pe de alta parte, nu stiu cand este serioasa Primaria, acum, cand spune ca in cinci ani a prins 15 caini, sau in urma cu patru ani, cand spunea, tot printr-un document, ca 1.938 de caini au fost capturati, din care 1.708 au fost eutanasiati. Se naste intrebarea fireasca, daca Primaria sustine ca nu are loc special de incinerare a cadavrelor de caini, ce a facut cu ei?”, a declarat reprezentanta Pro Animals. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al Primariei, Ramona Evulescu, a declarat ca padocul din Narciselor nu are autorizatie de functionare pentru ca a fost facut provizoriu: „Noi lucram acum, in zona CET, la cel mai modern adapost pentru caini din tara. Cat despre numarul cainilor capturati de DSC si pe care l-au comunicat, cred ca este vorba despre o greseala”. Directorul DSC Targu-Jiu, Alexandru Zaharia, a declarat ca adresa in care au fost prezentate aceste date nu este reala, chiar daca a fost semnata de el: „Am incercat sa dam un raspuns care sa satisfaca solicitantul, nu sunt date reale. In sumele comunicate intra si activitatea de ridicare a cailor de pe strazi”, a declarat acesta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *