Cainii fara stapan dau in continuare bataie de cap autoritatilor locale. Conducerea societatii Edilitara din cadrul Primariei Targu Jiu cauta tot felul de solutii pentru a-i proteja pe cetateni de cainii care se plimba in voie pe strada. Ultima gaselnita este realizarea unui recensamant canin pentru a sti cu ce se confrunta. Chiar daca s-a dat startul unei campanii de sterilizare a femelelor, numarul cainilor vagabonzi nu a scazut deoarece acestia sunt adusi in municipiu din alte localitati ale Gorjului sau din afara judetului. Printre victimele cainilor fara stapan din municipiul Targu Jiu se numara si subprefectul Sorin Arjoca.
Societatea Edilitara va da startul recensamantului canin la nivelul municipiului Targu Jiu pentru a afla cati caini fara stapan mai patruleaza printre blocuri. Problema a fost discutata la sediul Prefecturii Gorj, in cadrul intalnirii cu varstnicii. Printre victimele cainilor vagabonzi se numara si subprefectul Sorin Arjoca. ”In urma cu doi-trei ani intr- saptamana m-au muscat trei caini in Targu Jiu. Nu imi mai aduceti aminte”, spune Sorin Arjoca. Medicul edicul Centrului Canin din Targu Jiu, Cristian Petcu, crede ca un recensamant ar fi de folos in rezolvarea acestei probleme. ”Este nevoie de un recensamant canin pentru a avea pe mai departe la ce sa ne raportam si noi. De asemenea, SC Edilitara are in vedere un program de sterilizare gratuita, dar nu stiu ce efect va avea atata timp cat cei din localitatile limitrofe nu recurg la astfel de programe. Stim ca oamenii de la tara lasa cateii pe strada, in special la marginea orasului”, spune Cristian Petcu, medicul Centrului Canin din Targu Jiu.
La ora actuala, in centrul canin amplasat in zona CET sun adapostiti in jur de 230 de caini fara stapan, majoritatea femele. ”Am preferat sa gestionam femelele tocmai pentru actul de sterilizare. Din toamna, de cand a inceput campania, au fost sterilizate in jur de 180-190 de femele, foarte putin fata de ce exista. Adoptiile sunt intr-un numar foarte mic in comparatie cu populatia canina”, mai precizeaza medicul veterinar. Principalele surse de crestere a numarului cainilor fara stapan sunt abandonul, nesterilizarea femelelor de catre proprietari, lipsa de supraveghere a cainilor de catre proprietari, animalele patrunzand pe domeniul public, transferul din alte localitati din judet si din alte judete invecinate. ”Institutiile si societatile care detin astfel de animale pentru paza trebuie sa constientizeze ca trebuie sa tina animalele in spatiile lor si sa le imprejmuiasca”, mai declara Cristian Petcu.
Zone periculoase din Targu Jiu
La nivelul municipiului Targu Jiu cele mai periculoase zone din acest punct de vedere sun Grivita si Debarcader-ACH. ”Aici abandonul este ridicat, asa ca personalul din cadrul sectorului a actionat prin verificare zilnica, cat si la sesizarile telefonice sau scrise. De asemenea, in aceste zone vor fi intensificate actiunile de verificare si de ridicare a animalelor gasite libere”, mentioneaza Petcu. Fiecare judet trebuie sa beneficieze de un crematoriu unde se distrug cadavrele. ”Noi avem un contract cu o firma de la Craiova. Noi recoltam in jur de 300 kg de cadavre de pe strazi. Noi pastram in lazi frigorifice cadavrele animalelor care au murit in urma accidentelor rutiere, iar firma respectiva vine si le preia”, mai adauga acesta.