Momentul de glorie al centralelor eoliene se apropie. In aceasta saptamana, timp de zece minute, morile de vant din tara au acoperit tot consumul populatiei. Adica au ajuns la 95% din productia centralei nucleare de la Cernavoda, arata datele consultate de Money Channel. Un raport al Ernst&Young arata ca Romania a urcat in ultimul an o pozitie, pana pe locul 13 la nivel mondial, in topul celor mai atractive tari pentru energie verde.
Firmele de peste hotare au adus in ultimii ani miliarde de euro in Romania pentru investitii in energie verde, iar banii continua sa vina. Efectele incep sa se vada. Marti dimineata, productia de energie eoliana a urcat la un maxim istoric, de 1.318 megawati, arata datele difuzate de Transelectrica. Si au acoperit, in acel moment, consumul populatiei.
Calculele Money Channel arata ca morile de vant au realizat echivalentul a 95% din productia centralei nucleare de la Cernavoda. In conditiile in care investitiile continua sa vina, este doar o chestiune de timp pana cand vantul va bate energia nucleara. Romania a urcat o pozitie, pana pe locul 13, in topul celor mai atractive tari din lume pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile, potrivit Ernst&Young. Ar fi de precizat ca ne aflam pe primul loc intre statele din regiune.
Totodata, tara noastra se afla pe locul 11 in lume din perspectiva potentialului la energia eoliana si pe pozitia 21 la cea solara. La nivel mondial, cele mai atractive state pentru energia verde sunt China, Statele Unite, Germania, India si Marea Britanie, arata raportul Ernst&Young.