Oameni de stiinta si oficiali ai aproximativ 190 de state ale lumii se vor intalni saptamana aceasta la Bangkok, unde vor participa la prima dintr-un lung sir de negocieri menite a creiona un acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, asupra masurilor de combatere a incalzirii globale.
Potrivit Reuters, negocierile vor dura pe ansamblu doi ani, pana la finele anului 2009, discutiile de la Bangkok urmand sa stabileasca doar calendarul intalnirilor viitoare, care se vor finaliza cu o conferinta a Natiunilor Unite, organizata la Copenhaga.
Cine plateste?
Protocolul de la Kyoto obliga doar 37 de state industrializate sa-si reduca emisiile de dioxid de carbon cu „cel putin 5%” sub nivelul anilor 1990, in timp ce expertii ONU doresc ca noul pact sa impuna tuturor statelor limite de poluare mai drastice. Daca aproape toate natiunile sunt de acord cu luarea de masuri pentru combaterea incalzirii globale, intre ele exista puternice disensiuni cu privire la cine trebuie sa suporte costurile.
Tarile sarace sau in curs de dezvoltare vor ca statele bogate – totodata si principali poluatori – sa sprijine financiar implementarea de tehnologii „curate”. Mai concret, ele vor tehnologii ecologice si ajutoare mult mai substantiale pentru a se adapta la impactul schimbarilor climatice.
Marii poluatori, tinta nr. 1
Natiunile Unite insista ca noul acord sa fie finalizat pana la finele lui 2009, desi Kyoto expira abia in 2012, pentru a da timp parlamentelor nationale sa il ratifice. Kyoto a fost negociat in doi ani, dar ratificarea sa a mai durat inca opt. Unul dintre principalele obstacole in calea incheierii unui acord este „retinerea” marilor natiuni in curs de dezvoltare, precum India si China, de a accepta orice fel de masuri care le-ar putea incetini industrializarea lor rapida.
Negociatorii vor mai fi nevoiti sa gaseasca o cale de discutie cu Statele Unite, poluatorul nr. 1 al lumii si tara care s-a retras din Protocolul de la Kyoto in 2001. „Provocarea este sa concepem un viitor acord care sa sporeasca semnificativ actiunile vizand adaptarea, sa opreasca eficient cresterea emisiilor globale in urmatorii 10-15 ani si sa le reduca dramatic pana in 2050”, a declarat Yvo de Boer, seful Secretariatului ONU pentru Schimbarea Climei.
Sursa: Evenimentul Zilei