Aerul din Capitala omoara anual 20.000 de oameni

Din cauza poluarii, in ultimii 15 ani numarul cazurilor de boli respiratorii a crescut de la 3,9 la 48,8 pe mia de locuitori.

Bucurestenii traiesc cu patru ani mai putin decat cei din restul tarii, din cauza poluarii atmosferice. Cauza este inhalarea zilnica, involuntara, a cantitatilor uriase de noxe provenite de la cele aproximativ 1,5 milioane de automobile care invadeaza strazile Capitalei.

Asociatia Eco-Europa, specializata pe protectia mediului, atrage atentia asupra pericolelor la care se expun locuitorii Capitalei, la fiecare iesire in oras. „Bucurestiul a devenit capitala nervilor, a fumului, a zgomotelor si a vibratiilor, orasul supraaglomerarii si a lipsei de spatiu”, comenteaza Dragos Stan, presedintele Eco-Europa.

Un copil din opt sufera de astm

Numarul automobilelor creste anual cu aproximativ 130.000, pe aceeasi infrastructura proiectata acum 20 de ani, pentru maximum 200.000 de masini. Aproape 30% dintre acestea consuma benzina cu plumb, interzisa de 10 ani in Uniunea Europeana. Inhalarea particulelor de plumb poate produce afectiuni ale aparatului respirator si cardiovascular, iar frecventa copiilor nascuti intoxicati cu aceasta substanta a crescut ingrijorator, conform studiilor efectuate de expertii Eco-Europa.

O statistica facuta de acelasi ONG arata ca numarul cazurilor de boli respiratorii a crescut de la 3,9 la 48,8 pentru o mie de locuitori, in ultimii 15 ani. Mai mult, medicii atrag atentia asupra inmultirii cazurilor de tineri sub 18 ani care sufera de astm bronsic si alte afectiuni cauzate de expunerea la poluant i. In total, statisticile arata ca aproximativ 20.000 de oameni mor in fiecare an din cauza afectiunilor provocate de atmosfera din Capitala.

Spatiul verde este singura solutie

In conditiile unui aer aproape irespirabil, unui bucurestean ii revine mai putin de un sfert din spatiul verde impus de normele europene, adica de 12 metri patrati (mp) pentru fiecare locuitor. Zona rezidentiala a Capitalei este singura care se apropie de aceasta norma – cu 11 mp, insa unele cartiere precum Drumul Taberei abia ating o valoare de 0,6 mp. Importanta spatiilor verzi este vitala. Frunzele copacilor retin praful, scad viteza vantului cu 30% si reduc poluarea fonica. De asemenea, lipsa lor determina cresterea temperaturii in Bucuresti mult mai rapid decat in alte zone ale tarii.

Dezbatere publica privind aerul din oras

Masurile se lasa asteptate. „Conform Ordonantei de Urgenta nr. 114/2007, trebuie sa se asigure o suprafata de spa- tiu verde de minimum 20 mp/locuitor pana la data de 31 decembrie 2010 si de 26 mp/locuitor pana la data de 31 decembrie 2013”, explica obligatiile municipalitatii Gabriel Ciuiu, inginer in cadrul Asociatiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). Din cauza depasirii valorilor-limita pentru particule de praf, dioxid de azot (NO2) si pentru ozon in special in zona centrala a orasului, ANPM a initiat un program de gestionare a calitatii aerului.

Masurile propuse si discutate pana acum in cadrul Comisiei Tehnice vizeaza in special reducerea poluarii cauzate de autovehicule, cresterea suprafetelor verzi si controlul santierelor de construct ii. La sfarsitul lunii aprilie, acest plan va fi supus dezbaterii publice in cadrul unor sedinte de consultare cu bucures tenii. Societatea civila, autoritatile locale si Garda de Mediu se vor intalni pentru a stabili impactul masurilor asupra populatiei Capitalei. Acesta este primul demers de acest fel facut de autoritatile publice din Bucuresti.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *