Politistii gorjeni de la Biroul Economic numara stejarii din Dealul Bujorascu, aflati in gestiunea Directiei Silvice Targu-Jiu, dupa ce s-au sesizat ca o mare parte dintre ei au disparut. Paguba, care depaseste suma de cateva miliarde de lei vechi, tocmai era pe cale sa fie ingropata o data cu cioatele ramase, pentru ca terenul cu pricina va fi acoperit de o halda de steril a Exploatarii Miniere Motru.
Intamplator sau nu, in vecinatate si-au luat padure, printre altii, ca sa fie despagubiti, familia fostului director al Directiei, Gheorghe Novac, si primarul comunei Ciuperceni, Mircea Fometescu, acesta din urma fiind acuzat de sateni ca a impartit padurea dupa bunul sau plac, fara sa respecte vechile amplasamente.
Inca nu se stie exact valoarea prejudiciului adus statului si nici cine sunt autorii, pentru ca ancheta e abia la inceput, dar exista suficiente indicii pentru a se putea vorbi de delapidare si abuz in serviciu. Vinovatii par insa sa fie mai multi si cu nume importante, pentru ca s-a incercat musamalizarea cazului, cu toate ca gestionarul, in speta padurarul Ioan Bornagel, ar trebui sa-si asume lipsa care s-a produs in decursul anilor trecuti, dupa cum arata cioatele, pentru ca nu a sesizat-o superiorilor. Cine era seful lui? Fostul director Gheorghe Novac, ale carui rude apropiate au primit padure langa cariera si sunt vecini cu parcela defrisata partial a statului. Cine le-a dat padurea? Primarul comunei Ciuperceni, pe raza careia se afla terenul cu pricina, si care si-a luat si el teren in aceeasi zona, stiind ca va primi de la minerit despagubiri de miliarde pentru teren.
CUSUTA CU ATA ALBA. Nimeni n-a suflat o vorba pana acum, cu toate ca taieri de padure s-au facut in zona din 2005, pentru a se face loc haldei de steril Bujorascu a Carierei Rosiuta. S-au dat autorizatii de taiere pentru mai multi proprietari, care trebuiau sa defriseze fiecare bucatica lui, dar se pare ca unii au depasit limita, intrand si peste padurea ramasa statului. Asta pentru ca la licitatie s-a scos un pachet de 3,5 hectare pe care s-ar afla 97 de metri cubi de material lemnos, or, potrivit amenajamentului silvic (cartea de capatai a oricarei paduri, unde se vede varsta arborilor, densitatea, tipul lor si lucrarile silvice ce urmeaza sa se faca in urmatorii zece ani), se poate constata ca pe respectiva suprafata ar trebui sa fie peste 250 de metri cubi de material lemnos.
Scoaterea la licitatie s-a facut fara acordul Comitetului Director al Directiei Silvice Targu-Jiu, care a trimis o comisie la fata locului sa vada daca raportul suprafata/densitate seamana cu actul de punere in valoare al masei lemnoase. Si mai ciudat e faptul ca prima comisie nu a constatat nici o neregula, asa ca zilele trecute s-a facut o noua comisie, formata chiar din membrii Comitetului Director, care au mers la fata locului si au constatat ca subalternii incearca sa-i duca de nas ca sa-l salveze pe padurarul care are gestiunea.
BULINA ROSIE. De aceasta problema interna a Directiei Silvice Targu-Jiu au aflat si politistii de la Biroul Economic al IPJ Gorj, care s-au sesizat, au ridicat actele, au mirosit ca e caz de abuz si delapidare, au deschis un dosar si au trimis o comisie mixta sa numere arborii bucata cu bucata si sa-i marcheze cu bulina rosie, ca sa nu se greseasca la numaratoare. De asemenea, au cerut topografilor sa localizeze cele 3,5 hectare de teren cu ajutorul masuratorilor din satelit, pentru ca terenul e foarte accidentat.
Sursa: Jurnalul National