Promotorii proiectului de la Rosia Montana il acuza pe George Soros ca face jocurile ungurilor * Intre timp, Justitia le da dreptate opozantilor
Lupta pentru Rosia Montana s-a acutizat, cele doua parti combatante apeland la toate mijloacele, chiar daca nu sunt cele mai ortodoxe. Sustinatorii proiectului au inceput sa anunte toate „petele negre” ale adversarilor, iar opozantii proiectului fac tot posibilul sa sensibilizeze opinia publica.
Alan Hill, presedintele companiei canadiano-romane Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca miliardarul american de origine maghiara George Soros este actionar indirect al RMGC, informeaza Mediafax. In fapt, Soros detine – parti sociale la compania Newmont care este, la randul ei, „partener junior” al firmei romano-canadiane care vrea sa exploateze aurul din localitatea din Apuseni. Hill l-a criticat dur pe Soros pentru implicarea in sprijinirea opozantilor proiectului.
El a construit o ipoteza potrivit careia opozitia statului maghiar, demersurile facute de Soros atat direct, cat si prin fundatiile pe care le finanteaza, faptul ca UDMR detine portofoliul Mediului si ca unul din initiatorii proiectului legislativ de interzicere a cianurii in minierit in Romania este Peter Eckstein Kovacs nu ar fi simple coincidente, nu ar fi actiuni independente, ci o constructie atent realizata pentru sabotarea RMGC.
„Am fost informati ca o companie maghiara asteapta in culise sa poata initia un proiect in Rosia Montana”, a spus Alan Hill, inducand ideea ca „maghiarii vor aurul” din Rosia Montana, fara insa a aduce probe concludente.
Scrisoare impotriva proiectului
Alan Hill a prezentat si o scrisoare pe care George Soros i-a scris-o presedintelui companiei Newmont, Wayne Murdy, in care-si exprima „cateva ingrijorari” privind asocierea dintre Newmont si Gabriel Resources in proiectul minier de la Rosia Montana, recomandand „atentie” in acest parteneriat. Documentul, datat 17 aprilie 2007, vorbeste despre „controversele” pe care proiectul le-a nascut in zona. Dupa ce ii prezinta lui Murdy o schita asupra situatiei proiectului minier, Soros scrie ca, in lumina celor prezentate, este „de datoria” sa sa-l sfatuiasca pe acesta sa judece „atent orice implicare ulterioara alaturi de Gabriel Resources in proiectul Rosia Montana”.
Lupta impotriva cianurilor
Pe de alta parte, mai multe organizatii neguvernamentale ce se opun proiectului minier de la Rosia Montana isi continua ofensiva de sensibilizare a populatiei, cel mai important punct fiind cel referitor la interzicerea utilizarii cianurilor in industria miniera din Romania.
In plus, Curtea de Apel Alba-Iulia a suspendat certificatul de descarcare de sarcina arheologica nr.5/2004 emis de Ministerul Culturii si Cultelor pentru situl arheologic „Alburnus Maior – Rosia Montana”. Potrivit ONG-ului Alburnus Maior, care a initiat actiunea in Justitie, certificatul se refera la suprafete mari de teren in zona exploatarii miniere.
RMGC (cu 80% actionariat canadian – firma Gabriel Resources, si restul detinut de statul roman) intentioneaza sa deschida cea mai mare exploatarea aurifera din Europa. Pentru aceasta trebuie stramutate aproximativ 2000 de persoane, se distrug
situri arheologice, iar exploatarea aurului presupune utilizarea de cianuri. Proiectul a generat vii reactii din cauza acestor efecte adverse.
Luminita MOROIANU
Sursa: Ziua