Alerta Greenpeace in Insula Mare a Brailei

Insula Mare a Brailei a intrat ieri in atentia Greenpeace dupa ce in zona s-au depistat culturi ilegale de soia si porumb modificate genetic. Aproape 50 de reprezentanti Greenpeace au inceput ieri dimineata un protest fata de cultivarea ilegala a plantelor modificate genetic (MG) in Insula Mare a Brailei, prin care cer Guvernului Romaniei si Comisiei Europene sa se sesizeze pentru localizarea si distrugerea cerealelor MG inainte ca ele sa ajunga in alimente. Greenpeace a intrat in alerta pe motiv ca ar fi descoperit in zona aproape 110 hectare cu cereale modificate genetic, respectiv 50 de hectare de porumb si 60 de hectare de soia.

Echipati cu combinezoane de protectie si o statie pentru decontaminarea camioanelor, protestatarii au preluat controlul asupra portului pentru bacul ce traverseaza Dunarea spre Insula Mare a Brailei. Astfel, vehiculele care sint despistate ca ar transporta plante MG sint pasate autoritatilor, iar pina la ora inchiderii editiei nici un camion nu a fost depistat pozitiv.

Testarea are doua etape: prima, in care se verifica daca pe rotile camioanelor sint urme de seminte MG de la porumb si soia, iar a doua, cind se controleaza incarcatura vehiculului cu ajutorul unui test, care seamana cu cel de sarcina. „Este un test rapid, care dureaza doua minute, asemanator cu cel de sarcina: daca zona sensibila a testului arata o liniuta, inseamna ca incarcatura este in regula, iar daca indica a doua liniuta, inseamna ca rezultatul e pozitiv si plantele sint modificate genetic”, spune pentru Cotidianul Gabriel Paun, coordonatorul campaniei Greenpeace impotriva plantelor MG.

ONG-ul a obtinut informatiile de la Ministerul Agriculturii conform carora in Braila si in alte cinci judete din tara se cultiva 332,5 hectare cu porumb MG MON810, produs de compania americana Monsanto. Acest tip de porumb este autorizat pentru cultivare in UE, dar nu si in Romania, pentru ca Monsanto nu a notificat Ministerul Mediului, asa cum cerea legislatia in vigoare, sustine Greenpeace.

Sursa: acasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *