Seism de 7,8 pe scara Richter, in China. Bilant provizoriu: 9000 de morti

Cutremurul a lovit luni dimineata sud-vestul tarii. Sunt in jur de 9.000 de morti, numai intr-una dintre zonele afectate. La care se adauga 10.000 de raniti.

900 de copii au fost prinsi sub daramaturile unei scoli.

Epicentul cutremurului a fost in provincia Sichuan, la 100 de kilometri de un oras cu 2.000.000 de locuitori. Unda de soc a ajuns pana in capitala Beijing, unde cladirile inalte s-au miscat minute in sir, iar oamenii panicati au iesit pe strazi.Mai multe cladiri de birouri au fost evacuate. O masura de precautie necesara, avand in vedere ca seismul a fost urmat de doua replici, in decurs de o ora.

Cutremurul a fost atat de puternic, incat a fost simtit si in Thailanda si Vietnam. Mai rau, meteorologii anunta zile cu ploi abundente si pericol de inundatii, exact in regiunile ravasite de cutremur.

Amploarea dezastrului depaseste cu mult mesajele la calm ale autoritatilor. Ca sa preintampine jafurile si violentele, guvernul a scos armata pe strazi.

Pana si secretosul guvern chinez a fost nevoit sa admita ca a declarat stare de alerta chimica in Sichuan, una dintre provinciile afectate. Totul din cauza a doua uzine chimice, care s-au prabusit in urma cutremurului. Sute de oameni au fost prinsi sub daramaturi.

Ca si cum nu era de ajuns, 80 de tone de amoniac lichid s-au scurs din rezervoare. Daca lichidul industrial apuca sa se evapore, eliberand amoniac in aer, era de ajuns o concentratie de 0,5% in atmosfera, pentru ca oamenii din zona sa moara pe capete in mai putin de o ora. 6.000 de localnici au fost deja evacuati in mare graba.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *