Seminar despre sanatatea mediului la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare

Construcţia depozitului ecologic de la Ciocăneşti se află în desfăşurare
Seminar despre sanatatea mediului la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" Baia Mare
Seminar despre sanatatea mediului la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare

O viata sanatoasa si un mediu sanatos depind in mare masura de gestionarea eficienta a deseurilor. Reciclarea selectiva, transformarea deseurilor in resurse atunci cand este posibil dar si abordarea unor sisteme economice alternative sunt cateva dintre solutii pentru a nu deveni o planeta ingropata in deseuri. Nu in ultimul rand refolosirea si reciclarea materialelor ne vor ajuta sa economisim energie, timp dar si bani.

Temele au fost dezbatute in cadrul simpozionului „Importanta sanatatii mediului pentru sanatatea noastra”, organizat de Asociatia „Euroarmonia” la Biblioteca judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Seminarul s-a vrut a fi un semnal de alarma la gestionarea ineficienta a deseurilor care ocupa tot mai mult spatiu in mediul inconjurator. Exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice, mineritul cu cianura, ingroparea si incinerarea cianurilor sunt cele mai importante activitati poluatoare, conform organizatorilor.

Emilia Bura, reprezentantul Asociatiei «Euroarmonia» spune ca „Ingroparea si incinerarea deseurilor sunt activitati foarte poluatoare asupra mediului si implicit asupra sanatatii noastre si este nevoie sa ne adunam fortele pentru recuperarea acestor resurse. Deseurile nu trebuie privite ca deseuri ci ca resurse care sa se intoarca in circuitul economic pentru a preveni exploatarea materiei prime, decimarea muntilor, taierile padurilor si in plus daca reusim sa recuperam din deseuri resursele protejam mediul si mai salvam niste locuri de la poluare.”

Alternative sunt si la nivel economic. Modelul distributiv, in care puterea economica este impartita in mainile mai multor oameni, nu a unor corporatii internationale, ar fi o solutie.
„Distributismul presupune, in primul rand, revenirea la normalitatea localului. Intr-o comuna nu trebuie sa fie un mare latifundiar care ara 20.000 de ha cu 6 tractoare. Trebuie sa avem 300 de tarani instariti care au tot ce le trebuie si care produc sanatos, hrana sanatoasa, fara chimicale, fara hormoni”, dupa cum spune Alexandru Ciolan, editor.

Alexandru Ciolan a prezentat si o antologie de texte despre teoria distributismului intitulata „A treia forta/Economia Libertatii”. Este, dupa cum spune editorul, prima antologie ce cuprinde texte pe aceasta tema aparuta la nivel mondial.

Organizatorii au concluzionat ca este nevoie de asemenea prezentari pentru a constientiza gravitatea problemei cu care ne confruntam. Conform datelor ONU, cantitatea de deseuri produse zilnic la nivel mondial se va dubla pana in anul 2025. De aceea anul 2025 a fost ales ca termen de implementare in tarile lumii a sistemului de reciclare selectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *