Serbet cu iluzie de ciocolata

Pentru producatorul acestui desert amestecul de colorant caramel cu arome sintetice este sinomin cu ciocolata. Din acestea, combinate cu zahar si conservant, a fabricat serbet.

Serbetul cu aroma de ciocolata Daily are o compozitie din care rezulta ca este de fapt un amestec de zahar si substante chimice. Ingredientele inscrise pe eticheta sunt: “zahar, apa, sirop de glucoza, colorant caramel E 150, aroma natural identica (n.r. – artificiala), conservant sorbat de potasiu E 202”. Pro-ducatorul recomanda consumatorilor sa utilizeze serbetul “ca desert, ca atare, pentru glazuri pentru torturi sau prajituri, ca suport pentru diverse creme”.

ANALIZA.Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie serbetul analizat: “un produs eminamente obtinut din glucide cu index glicemic foarte ridicat – zaharoza, glucoza – impreuna cu aditivi alimentari care il fac si mai nociv”.

Mai mult, nu este clar de ce s-a adaugat sorbatul de potasiu E 202, avand in vedere ca zaharul in sine este un conservant. Conservantul chimic utilizat E 202 produce o serie de efecte adverse: iritatii dermice, alergii, distru-ge-rea vitaminei B12. Doza zilnica ad-misa pentru acest aditiv este de 25 mk/kg corp.

Producatorul nu specifica ce tip de caramel a folosit. In industria alimentara sunt folositi: E 150a – caramel simplu, E 150b – caramel de sulfit de sodiu, E 150c – caramel amoniacal, E 150d – caramel sulfit de amoniu. Aceste patru tipuri de caramel au in comun faptul ca pot declansa hiperactivitatea, incetinesc cresterea, produc distensii intestinale sau hipertrofia rinichilor.

Specialistul nostru atrage atentia ca serbetul traditional “nu se obtinea cu arome si coloranti artificiali, si nici cu substante care mimeaza ciocolata (caramel si arome), ci utilizand ingredientele respective in forma naturala”.

CONCLUZII.Din cauza ingredientelor sale, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, alergicilor, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma acest produs.

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne puteti trimite sugestiile si reclamatiile dumneavoastra la numarul de fax: 021.318.20.35. Daca sunteti interesati de caracte-risticile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi “analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Articolul precedentLeii din Kenya, ucisi pe capete
Articolul următorREUNIUNI

Articole similare

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul...

Export de deșeuri de plastic, export de probleme de mediu

de Oriana Irimia Știați că statele UE au metodologii diferite de calcul a ratei de reciclare a plasticului...

Otrava din sufragerie

de Oriana Irimia În spatele unor nume lungi și greu de pronunțat se ascunde un pericol grav pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,789FaniÎmi place
74CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul...

Export de deșeuri de plastic, export de probleme de mediu

de Oriana Irimia Știați că statele UE au metodologii diferite de calcul a ratei de reciclare a plasticului...

Otrava din sufragerie

de Oriana Irimia În spatele unor nume lungi și greu de pronunțat se ascunde un pericol grav pentru...

Mirajul plasticului: reciclarea mai e soluția salvatoare?

de Oriana Irimia Ca să combatem cu adevărat schimbarea climei, ca să scăpăm de munții de gunoaie, economia...

Oamenii de știință evidențiază riscul pe care schimbările climatice îl au asupra sănătății animalelor de companie

42% dintre proprietarii de animale de companie chestionați nu realizează impactul pe care modificările caracteristicilor anotimpurilor îl au asupra câinilor și pisicilor...