Serbet cu iluzie de ciocolata

Pentru producatorul acestui desert amestecul de colorant caramel cu arome sintetice este sinomin cu ciocolata. Din acestea, combinate cu zahar si conservant, a fabricat serbet.

Serbetul cu aroma de ciocolata Daily are o compozitie din care rezulta ca este de fapt un amestec de zahar si substante chimice. Ingredientele inscrise pe eticheta sunt: „zahar, apa, sirop de glucoza, colorant caramel E 150, aroma natural identica (n.r. – artificiala), conservant sorbat de potasiu E 202”. Pro-ducatorul recomanda consumatorilor sa utilizeze serbetul „ca desert, ca atare, pentru glazuri pentru torturi sau prajituri, ca suport pentru diverse creme”.

ANALIZA.Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie serbetul analizat: „un produs eminamente obtinut din glucide cu index glicemic foarte ridicat – zaharoza, glucoza – impreuna cu aditivi alimentari care il fac si mai nociv”.

Mai mult, nu este clar de ce s-a adaugat sorbatul de potasiu E 202, avand in vedere ca zaharul in sine este un conservant. Conservantul chimic utilizat E 202 produce o serie de efecte adverse: iritatii dermice, alergii, distru-ge-rea vitaminei B12. Doza zilnica ad-misa pentru acest aditiv este de 25 mk/kg corp.

Producatorul nu specifica ce tip de caramel a folosit. In industria alimentara sunt folositi: E 150a – caramel simplu, E 150b – caramel de sulfit de sodiu, E 150c – caramel amoniacal, E 150d – caramel sulfit de amoniu. Aceste patru tipuri de caramel au in comun faptul ca pot declansa hiperactivitatea, incetinesc cresterea, produc distensii intestinale sau hipertrofia rinichilor.

Specialistul nostru atrage atentia ca serbetul traditional „nu se obtinea cu arome si coloranti artificiali, si nici cu substante care mimeaza ciocolata (caramel si arome), ci utilizand ingredientele respective in forma naturala”.

CONCLUZII.Din cauza ingredientelor sale, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, alergicilor, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma acest produs.

Precizari

Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. De asemenea, ne puteti trimite sugestiile si reclamatiile dumneavoastra la numarul de fax: 021.318.20.35. Daca sunteti interesati de caracte-risticile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *