Silvicultorii au protestat la Palatul Parlamentului

Silvicultorii au protestat la Palatul Parlamentului
Silvicultorii au protestat la Palatul Parlamentului

Aproximativ 70 de silvicultori din mai multe judete au protestat, joi, la intrarea Izvor a Palatului Parlamentului, fata de modificarea Codului Silvic, informeaza Mediafax.

Presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP), Marian Stoicescu, a declarat ca va trimite o petitie presedintelui Camerei Deputatilor, dar si Comisiei pentru agricultura si silvicultura, prin care profesionistii din domeniu vor solicita sa fie invitati la dezbaterea textului de modificare a Codului Silvic.

In opinia membrilor FAP, proiectul are multe prevederi care vor transforma Codul Silvic intr-un instrument electoral.

Protestatarii au avut bannere pe care scria „Stopati campania de denigrare a personalului silvic”, „Silvicutorii isi dau viata pentru apararea padurilor”, „Pentru a evita coruptia, scoateti sectorul silvic din spectrul politic” si „Noul Cod Silvic aserveste personalul silvic politicului”.

Marian Stoicescu a mai spus ca exista o nemultumire generala in randul angajatilor din domeniul silvic, deoarece prin acest proiect se pregateste de fapt politizarea tuturor structurilor, prin prevederea ca personalul sa fie autorizat, desi nu este vorba de meserii liberale, si sa poate fi suspendat de anumite institutii sau comisii ale autoritatii publice centrale care raspund de silvicultura.

„Actiunea de politizare se vede si din faptul ca sefii de ocoale silvice vor fi numiti numai cu acordul autoritatii publice centrale. Or, nu de asta are nevoie sectorul silvic”, a spus Stoicescu.

El a precizat ca politizarea sectorului silvic va insemna ca angajatii se vor transforma in agenti electorali si vor fi la cheremul politicului. In plus, acest lucru reprezinta un pericol si pentru padure, pentru ca si ea risca sa devina „capital electoral”.

Membrii FAP cer depolitizarea sectorului silvic, inclusiv a institutiilor de administrare a padurilor, pentru a nu favoriza aparitia coruptiei, a furturilor de lemn si a distrugerii padurilor, dar si scoaterea din textul proiectului de lege a politizarii personalului silvic prin autorizarea, suspendarea sau retragerea autorizatiei de practica, precum si depolitizarea Consiliului National pentru Silvicultura.

FAP mai cere mentinerea din Legea 46/2008 – Codul Silvic a prevederii ca proprietarii care au pana in 30 de hectare de padure sa primeasca subventii de la stat pentru asigurarea administrarii si a serviciilor silvice.

„Proiectul de lege nu salveaza de la distrugere padurile Romaniei, nu ia in considerare unitar si in egala masura toate functiile padurii, dandu-se importanta numai functiei economice, in detrimentul celorlalte”, a mai spus Marian Stoicescu.

Proiectul noului Cod Silvic a fost aprobat de Guvern pe 2 octombrie si trimis Parlamentului pentru dezbatere.

Plenul Senatului a adoptat, marti, cu amendamentele propuse de Comisia pentru agricultura, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 46/2008 – Codul Silvic.

Astfel, in cadrul Jandarmeriei Romane se vor infiinta structuri specializate de jandamerie forestiera cu atributii in domeniul supravegherii, controlului, protectiei si conservarii fondului forestier, precum si pentru combaterea oricaror incalcari ale prevederilor legale.

Amendamentul a fost adoptat la propunerea comisiei de specialitate, care a argumentat ca RNP Romsilva nu poate asigura singura paza fondului forestier national.

La propunerea Comisiei pentru agricultura, senatorii au eliminat din textul propus de guvern prevederea potrivit careia ocoalele silvice de stat din structura Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva vor suporta din fonduri proprii cheltuielile aferente serviciului de paza a proprietatilor forestiere de pana la 30 de hectare, in limita fondurilor cu aceasta destinatie prevazute in bugetul propriu de venituri si cheltuieli.

Senatorii au amanat cu un an, de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2015, data de la care va fi interzisa vanzarea unui procent mai mare de 50 la suta din masa lemnoasa, pusa in valoare pentru a fi recoltata ca „lemn pe picior” din paduri proprietate publica.

Senatul a adoptat proiectul de lege in calitate de prima Camera sesizata, acesta urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *